Norges Bank har gjentatte ganger sagt at dagens rekordlave styringsrente ikke kommer til å vedvare. Skal vi tro sentralbanksjef Svein Gjedrem skal nemlig styringsrenten opp på det han kaller normalnivåer innen et par år.

Det betyr en styringsrente på mellom fem og seks prosent og en boliglånsrente som begynner mellom ett og halvannet prosentpoeng høyere.

Det betyr boliglånsrente på opp mot 7,5 prosent.

Det er langt over dagens fastrentetilbud.

Spørsmålet er derfor om man bør velge å binde lånerenta mens fastrentetilbudet fra bankene fortsatt er under fem prosent.

Og hvilken bank man bør velge.

Minrente:Bytt bank og spar minst 5000 kr

Størst er best
Når det gjelder de beste fastrentetilbudene er det åpenbart at de største er best. I Nettavisens regneeksempel har vi tatt utgangspunkt i et lån på to millioner kroner og en antatt boligverdi på 3,5 millioner kroner. Det gir en belåningsgrad på 57 prosent. Videre forutsetter vi en løpetid over 25 år der man har fastrente de fem første årene.

På finansportalen.no, en samleside som drives av Forbrukerombudet og der bankene selv melder inn sine tilbud, viser at de fire beste fastrentetilbudene kommer fra de største aktørene innen privatbankmarkedet i Norge.

Øverst troner danskeide Fokus Bank med en effektiv rente på 4,42 prosent, fulgt av det svenske finanskonsernet Nordea og Postbanken som eies av Norges største bankkonsern DnB NOR ASA.

De to sistnevnte har tilbud fra henholdsvis 4,74 prosent og 4,83 prosent i effektiv rente.

Unike tjenester: Slik sparer du penger med Nettavisen

Her er fastrentetoppen:

Bank

Nominell rente

Effektiv rente

Fokus Bank

4,30 prosent

4,42 prosent

Nordea

4,60 prosent

4,74 prosent

Postbanken

4,70 prosent

4,83 prosent

DNB NOR ASA

4,70 prosent

4,84 prosent

Sparebanken Sogn og Fjordane

4,70 prosent

4,84 prosent

Fana Sparebank

4,70 prosent

4,84 prosent

Sparebanken Sør

4,70 prosent

4,84 prosent

SpareBank 1 SR-Bank

4,70 prosent

4,84 prosent

SpareBank 1 Telemark

4,70 prosent

4,84 prosent

SpareBank 1 Nord-Norge

4,70 prosent

4,85 prosent

Forbrukerøkonom Sidsel Sodefjed Jørgensen i DnB NOR mener du skal være varsom med å binde lånet ditt i tre eller ti år.

– Det som er spennende er jo hvor lang tid det tar før styringsrenta er oppe på de nivåene som er signalisert. Noen mener renten skal opp allerede i høst, mens andre igjen mener det kommer til å ta lang tid. Med dagens bilde vil jeg si at jeg ikke anbefaler å binde renta for tre år med det som bakgrunn. Når det gjelder binding i ti år mener jeg prisen for dette er for høy. Å binde renten i fem år kan imidlertid være et case, sier Jørgensen til Nettavisen.

(Saken fortsetter under bildet)

Men ikke uten forbehold.

Bakgrunnen for at du ønsker å binde renta bør nemlig ikke være et ønske om å «treffe bunnen», men for å skaffe deg økonomisk forutsigbarhet i bindingstiden.

– Dersom du ikke tåler store rentehopp kan det være greit å binde renta, men forutsigbarheten som ligger i dette pleier å koste deg mellom én og halvannen prosent mer enn en flytende rente. Dersom du er ute etter en god følelse kan det være lurt å binde halve lånet. På den måten vil du alltid være fornøyd med renteutviklingen på én del av lånet, sier Jørgensen.

Juling av de små
Da viser det seg nemlig at de små bankene også klarer å bite bra fra seg på topplisten. Det beste tilbudet på flytende rente dersom vi tar utgangspunkt i samme forutsetninger som ovenstående, men der man har flytende rente i hele lånets løpetid, sender SpareBank 1 Telemark til topps på listen med 2,78 prosent i effektiv rente.

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener

Her er også rentedifferansen mellom de forskjellige bankene betydelig mindre. For der det skiller mer enn 0,4 prosent i tilbudet fra beste fastrentelån til nummer ti på listen, skilles samme plassering på listen over beste lånetilbud på flytende rente med så lite som 0,17 prosent.

Her er de beste lånetilbudene på flytende rente:

Bank

Nominell rente

Effektiv rente

SpareBank 1 Telemark

2,74 prosent

2,78 prosent

Postbanken

2,85 prosent

2,92 prosent

DNB NOR ASA

2,85 prosent

2,92 prosent

SpareBank 1 Oslo

2,85 prosent

2,92 prosent

Fana Sparebank

2,85 prosent

2,93 prosent

SpareBank 1 Gran

2,85 prosent

2,93 prosent

Larvikbanken Brunlanes Sparebank

2,85 prosent

2,93 prosent

Fornebu Sparebank

2,85 prosent

2,93 prosent

SpareBank 1 Hallingdal

2,90 prosent

2,95 prosent

Sparebanken Pluss

2,90 prosent

2,95 prosent

Utsikten til kortsiktige rekordlave renter har også meldt seg hos den utdannede delen av befolkningen.

Nylig tilbød Statens Lånekasse for utdanning tidenes laveste fastrente på studielånet. Tilbudet var helt nede i 3,4 prosent for en bindingstid på tre år.

Likevel valgte bare fire prosent av dem som kunne søke om fastrente å gjøre det.

Venter på mer
Det til tross for at Norges Bank har varslet at styringsrenten skal opp på det sentralbanken mener er et normalnivå på mellom fem og seks prosent. Når det skjer kommer de billigste lånerentene til å ligge rundt ett prosentpoeng høyere.

Årsaken til at så mange har valgt ikke å binde rentene er, ifølge Lånekassen, enkel.

– Vi tror tilbakebetalerne har tatt hensyn til at den flytende renten er svært lav og vil bli enda lavere. Fra 1. oktober blir den flytende renten 2,8 prosent, den har aldri vært lavere, sier informasjonsrådgiver Lene Danielsen i Lånekassen i en pressemelding.

Få bedre råd med Nettavisens tjenester:

Minstrøm:Bytt strømleverandør og spar tusener.

Minrente:Bytt bank gratis og spar 5000 kroner i året.

Mittoppdrag:Få tilbud fra håndverkere.

Minkreditt:Finn det billigste forbrukslånet.

Kjøpe bolig?Prøv Meglerguiden

(Tjenestene er gratis for Nettavisens lesere).