RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fast grunn under føttene

Sist oppdatert:
Tangaroa nådde endelig havn i morgentimene lørdag. Se de første bildene!

Balsaflåten rundet sørspissen av koralløyen Raroia fredag kveld, og tok fatt på seilasen nordover langs kysten til en beskyttet bukt. De regnet med å bruke 15-20 timer på turen, men måtte til slutt gi opp. Den svake nordavinden ble for tøff for flåten.

- Det finnes tre hjemmelagde passbåter med stor motor på øya, og en av dem slepte oss opp til landsbyen, fortalte Øyvin Lauten til Tangaroas koordinator i Norge, Anne Thorenfeldt.

I dagsrapportenkan du følge ferden over Stillehavet, dag for dag. Vi legger ut posisjon, rapport om vær og vind, og lydrapporter, bilder og video fra flåten!

Kommer seg ikke i land
Tangaroa ligger nå fortøyd i en bukt på vestsiden av øya, like ved den største landsbyen på Raroia.

- Vi kommer oss ikke i land, forteller Øyvin. Alle de 53 innbyggerne på Raroia har snart vært ute hos oss. Vi har fått middag, drukket øl, og pratet med de utrolig hyggelige øyboerne!

Nå er det kveld på Raroia, og gutta sitter om bord og nipper til ankerdrammen. Den store velkomstfesten holdes i morgen. Da kommer presidenten i Fransk Polynesia og flere ministre med fly til Raroia for å ønske Tangaroa velkommen.

Besøk på flåten
Men øyboerne klarte altså ikke å vente helt til søndag. Så snart de oppdaget flåten dro de ut til gutta med båt!

Piruetter
Natt til fredag, norsk tid, var flåten 15 nautiske mil fra sørspissen av Raroia. Gutta slet lenge med å komme seg rundt nesset og i le på vestsiden av Raroia. Dersom de hadde landet flåten på østsiden av øyen kunne den blitt slått til pinneved, slik Kon-Tiki ble i 1947. Svak vind fra nord og strøm i mot gjorde at flåten ikke kom seg av flekken.

- Vi hadde noen piruetter nede på spissen der, fortalte Øyvin på telefon til ekspedisjonens norske koordinator Anne Thorenfeldt fredag ettermiddag.

Tju-triks
Til slutt måtte gutta ty til et tju-triks: De tauet flåten rundt nesset etter gummibåten. Ikke helt etter oppskriften, denne muligheten hadde ikke Thor Heyerdahl i 1947. Men alternativet var å seile forbi Raroia, presidenten, ministrene og resten av mottakelseskomiteen.

Atoll
Raroia er en atoll; en ringformet korall-øy. Den er 53 km lang fra nord il sør, og 14 km fra øst til vest. Øyen er altså formet som en smultring: Hav omkring, og en stille lagune inne i midten.

TV 2 Nettavisen følger Tangaroa døgnet rundt!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere