RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock (Crestock)

Fast håndtrykk gir langt liv

Sist oppdatert:
Styrken på håndtrykket avslører hvor langt liv du får.

(SIDE2): Det sier forskere ved University College London, til BBC News .

De har forsket på balansen hos eldre mennesker, på håndtrykkket, og på hvorvidt de klarer å komme seg opp av en stol. Dette har de målt opp mot risikoen for et tidlig dødsfall.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Forskerne fant ut at dødeligheten var 67 prosent høyere hos mennesker med svakt håndtrykk, sammenlignet med de som hadde fast håndtrykk.

- De som kom best ut på disse testene har større sannsynlighet for et lenger liv enn resten, rapporterer British Medical Journal.

I løpet av studiet, som ble utført ved the Medical Research Council-funded Unit for Lifelong Health and Ageing, ble både psykisk helse og dødelighet vurdert i sammenligningen.

Spiller også en rolle
Et lignende mønster ble også funnet ved andre sammenligninger. De som gikk saktere enn gjennomsnittet, hadde nesten tre ganger så stor risiko for å dø. De som var treigest til å reise seg fra stolen hadde dobbelt så stor sjanse for et kortere liv, sammenlignet med dem som var kjappest på beina. Til og med evnen til å stå på ett bein kan linkes til å redusere dødelighet.

De fleste involverte var over 60 år, men var bosatt i eget hjem, og ikke ved et eldresenter eller sykehus.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere