Fastholder bot mot politiet

KONTAKTET IKKE LEGE: Politiet tok i bruk batong for å gjennomføre en undersøkelse av munnhulen til en mann under en pågripelse

KONTAKTET IKKE LEGE: Politiet tok i bruk batong for å gjennomføre en undersøkelse av munnhulen til en mann under en pågripelse Foto: Foto: Circus Bazaar

Må betale 80.000 kroner for omstridt batongbruk.

10.07.15 19:41

Riksadvokaten har nå avvist klagen til Oslo politidistrikt.

To politibetjenter brukte batong for å gjennomføre en undersøkelse av munnhulen til en mann under en pågripelse våren 2013.

LES MER: – Selv drittsekker skal behandles anstendig av politiet

Spesialenheten kritiserte Oslo-politiet for praksisen, og ga et forelegg på 80.000 kroner, men henla saken mot betjentene.

Oslo politidistrikt nektet å vedta boten og krevde mer etterforskning av saken. Spesialenheten landet derimot på samme vedtak, og saken havnet derfor hos Riksadvokaten, som nå har avvist klagen.

Kontaktet ikke lege

– Riksadvokaten har avvist å realitetsbehandle Oslo politidistrikts klage over den varslede foretaksstraffen. Oslo politidistrikt har ikke bestridt at handlingene som er omfattet av siktelsen er kritikkverdige. Vår klage har knyttet seg til om det er riktig at det er foretaket som skal straffes, sier pressesjef Unni T. Grøndal til Nettavisen.

– Vi avventer nå mottakelsen av forelegget, og vil da vurdere hvordan vi vil forholde oss til det, fortsetter hun.
Hendelsen ble ikke loggført av Oslo politidistrikt, men redaktøren av nettstedet

Circus Bazaar filmet pågripelsen. Det fullstendige og uredigerte opptaket varer i 18 minutter.

(Saken fortsetter under bildet.)

GODT DOKUMENTERT: Denne saken hadde kanskje aldri blitt kjent, om det ikke var for at hele hendelsen ble filmet. Foto: Circus Bazaar


Pågripelsen foregikk kun tre kilometer fra Norges største sykehus, men det ble ikke gjort forsøk på å ringe etter en ambulanse eller å frakte personen dit. Undersøkelse av kroppens hulrom skal foretas av lege.

– Bekymringsfullt

Advokat Jon Wessel-Aas gjennomgikk den første kjennelsen fra Spesialenheten. Han var ikke nådig i sin kritikk.

– Det er egnet til å bekymre når man ser hvor lett man tilsynelatende tar på slikt internt i politiet. Det ble jo også påpekt som kritikkverdig at det ikke ble laget noen protokoll fra hendelsen, påpekte advokaten da.

Wessel-Aas mente at saken aldri hadde blitt kjent, om det ikke var for at hele hendelsen ble filmet.

LES MER: – Bekymringsfullt å se hvor lett politiet tar på slikt

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.