Gå til sidens hovedinnhold

Fastlegen trodde Siljes hjernesvulst var hodepine

Oppsøkte fastlege med hodesmerter, men ble sendt hjem med migrenemedisin. - Hun måtte hasteopereres for å unngå koma, sier faren.

(Nettavisen): Mandag 19. november 2012 ble starten på et flere uker langt smertehelvete for 16 år gamle Silje Odden Hansen.

Hun hadde slitt med kraftige hodesmerter i nesten et år og ved flere anledninger oppsøkt fastlegen sin. Han trodde imidlertid jenta hadde migrene og sendte henne hjem med smertestillende tabletter og beskjed om å oppsøke en optiker. Det skulle vise seg at hun hadde svulst på størrelse med en golfball i lillehjernen.

Les saken: - Legevakten sendte hjem min syke datter (6) tre ganger på rad

Etter å ha lest Nettavisens sak, der en seks år gammel jente ble sendt hjem fra legevakta tre ganger og til slutt fikk påvist alvorlig lungebetennelse på Volvat, har Siljes far, Geir Hansen, valgt å fortelle hvordan fastlegen i Vestfold bommet fullstendig og ikke tok datterens symptombilde mer alvorlig. Det kunne endt fatalt.

Informerte legen om svulst
I et brev fra legen på Rikshospitalet som opererte 16-åringen 28.11.2012 står det at Silje mest sannsynlig ville havnet i koma og dødd, dersom hun ikke hadde hatt blitt hasteoperert.

Saken ble klaget inn til Fylkesmannen i Vestfold, der ble det avgjort at legen hadde brutt forsvarlighetskravet i § 4 i helsepersonelloven. Fylkeslegen mente imidlertid ikke at det var grunnlag for å videresende saken til Statens helsetilsyn for administrative reaksjoner, men skriver «at det forventes at fastlegen tar lærdom av saken for å unngå lignende i fremtiden».

Det provoserer faren. Han beskriver marerittet på følgende måte:

- Etter at Silje hadde oppsøkt fastlegen 19. november på grunn av en lang tids plage med intens hodeverk, antydet fastlegen at det kunne være migrene. Han ville likevel bestille MR-undersøkelse og fikk time til dette en måned fram i tid. I mellomtiden ville han at Silje skulle ta en tur til optiker, sier faren.

Datteren oppsøkte optiker dagen etter legebesøket. Her fikk man straks mistanke om at noe var alvorlig galt. Det ble blant annet påvist stasepapiller.

Optikeren opplyste at jenta hadde høyt trykk og betente synsnerver, og ba henne kontakte fastlegen umiddelbart. Optikeren valgte i tillegg å kontakte Siljes fastlege og informere om det som mest sannsynlig var en hjernesvulst.

Har du opplevd lignende eller har tips til relaterte saker? Kontakt Henrik.Arneberg@Nettavisen.no eller ring 986 52 678

Ekstreme hodesmerter og oppkast
Dagen etter optikerbesøket blir fastlegen på nytt kontaktet av Silje og hennes storesøster.

- De forklarte da hva optikeren hadde fortalt, men måtte reise hjem igjen uten å få noe hjelp utover en boks med Imigran. Dette til tross for at optikeren hadde ringt og informert legen dagen før om hennes mistanker om hjernesvulst, sier faren oppgitt.

Det ender med at søsteren tar direkte kontakt med Røntgen-avdelingen på Vestfold Sykehus og får fremskyndet MR-undersøkelsen til lørdag 1. desember.

På grunn av ekstreme hodesmerter og oppkast oppsøkes fastlegen nok en gang mandag 26. november. Han informeres da om at Silje i helgen ble sendt til Legevakta i Tønsberg med ambulanse, men at hun ble sendt hjem med to stk. paralgin forte og to stk. muskelavslappende tabletter.

- Heldigvis virket ikke de smertestillende tablettene fra legevakta. Silje fikk mer smerter og ble dårligere. Etter en lang og ubehagelig diskusjon med fastlegen reagerte han endelig. Det ble bestilt MR-undersøkelse samme ettermiddag og takket være jentas mor ble hun også lagt inn på akutten, noe som skjedde, forklarer faren.

Svulst på størrelse med en golfball
På grunn av tidligere operasjoner Silje har gjennomgått, valgte legene på sykehuset i Vestfold å vente med MR-undersøkelse til de fikk journalen hennes oversendt fra Rikshospitalet. Det tas likevel en CT-undersøkelse. Resultatet viser at 16-åringen har en svulst på størrelse med en golfball i lillehjernen.

- En time etter svulsten ble oppdaget sitter Silje og moren i bilen på vei til Rikshospitalet. Dette skjer mandag kveld og allerede tirsdag formiddag blir datteren min operert og svulsten fjernet. Legen som opererte datteren min fortalte henne etter operasjonen at det kun sto om dager før hun kunne dødd. Også i tilsynsbrevet kommer det fram at jenta med stor sannsynlighet kunne falt i koma med døden til følge, sier faren.

I etterkant er det flere ting som provoserer han. Likevel er det fastlegens behandling som irriterer mest. Spesielt at han ikke har hørt på optikerens anbefaling.

- Jeg skjønner at en fastlege ikke har røntgensyn, men her ligger det en oppringing fra optiker som sier ifra om sine mistanker om svulst og kontakter han personlig. Likevel sendes hun hjem flere ganger, både fra fastlegen og hos legevakten, der hun ankom i ambulanse. Både jeg og fastlegen vet at datteren min har operert flere ganger tidligere og har høy smerteterskel. Hun hadde ikke klaget om smertene ikke var ekstreme. Jeg mener han burde tatt plagene hennes mer alvorlig. Det virker som terskelen for å henvise pasienter til spesialister er altfor høy, sier han.

«Ta lærdom av episoden»
Faren syns også det er spesielt at fastlegen ikke får noen sanksjoner annet enn et brev der han blir om å skjerpe seg.

- Det er rart at fylkeslegen ikke ser behov for å videresende klagesaken når legen har brutt helsepersonellloven. I mine øyne virker litt meningsløst å klage hvis det eneste som skjer er at han får beskjed om å ta lærdom av episoden, slik at det ikke skjer på nytt. Datteren vår kunne dødd og episoden var et mareritt, sier han.

Nettavisen har gjentatte ganger vært i kontakt med den tidligere fastlegen. Han ønsker ikke å svare på spørsmål eller kommentere saken.

Reklame

Her får du tak i de superpopulære shortsene

Kommentarer til denne saken