*Nettavisen* Nyheter.

Fastlegene vil ikke ha ny vurdering av sykmeldte

DOBBELTSJEKK: Allmennlegeforeningen liker ikke at pasienter som blir sykemeldt lengre enn seks måneder skal få en dobbelt legevurdering. Foto: Colourbox

Regjeringen vil la en annen lege vurdere om fastlegen har gjort rett i å skrive ut sykmelding. Allmennlegeforeningen mener forslaget bidrar til mistenkeliggjøring.

Oslo (NTB-Mats Rønning): – Det er et dårlig forslag som ikke vil virke etter hensikten, sier nestleder Ivar Halvorsen i Allmennlegeforeningen til NTB.

Han mener det bærer preg av mistillit til fastlegene så vel som de sykmeldte.


– Jeg ser ikke bort ifra at mange pasienter vil få en forsterket angst for alt det Nav står for, sier Halvorsen.

– Ingen effekt

Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) presenterte den nye ordningen fredag, samtidig som han la fram flere forslag til endringer i arbeidsmiljøloven.

Ideen er at Arbeids- og velferdsetaten skal kunne be om en ny vurdering av sykmeldingen, dersom denne strekker seg utover seks måneder. Hensikten er å få ned sykefraværet.

– Når en pasient er sykmeldt i seks måneder eller mer, er det som regel et komplisert sykdomsbilde det er snakk om. Da har vedkommende vært til utredning og konsultasjon hos andre leger allerede, sier Halvorsen.

Han legger til at det som oftest ikke er de medisinske forholdene i seg selv som gjør at en arbeidstaker ikke kan gå på jobb.

– Det er gjerne heller snakk om manglende tilrettelegging på arbeidsplassen, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

KRITISK: Nestleder Ivar Halvorsen i Allmennlegeforeningen. Foto: (Legeforeningen)

Forsøksordning

Allerede neste år vil en forsøksordning i regi av Arbeids- og velferdsetaten bli lansert.

– Selv om Nav vurderer retten til sykepenger, ligger den reelle portvokterrollen hos sykmelder, som i 80 prosent av tilfellene er fastlegen, framholder Arbeids- og sosialdepartementet.

Den nye legen skal vurdere om arbeidsevnen er nedsatt i en slik grad at personen ikke kan være i arbeid, om personen vil kunne være i aktivitet eller på arbeidsrettede tiltak og vurdere i hvilken grad arbeidsevnen er nedsatt.

For at grepet skal fungere, må den nye legen ifølge departementet gis tilgang til alle dokumenter som angår sykmeldingen samt gjennomføre egne konsultasjoner og undersøkelser.

SV kritisk

SVs arbeids- og sosialpolitiske talsperson Kirsti Bergstø mener regjeringen går til angrep på syke mennesker så vel som legers faglige vurderinger.

– Høyresiden er fryktelig opptatt av å fremme forslag som har som misjon å antyde at mange langtidssykmeldte misbruker sykepengeordningen, og at legene hjelper dem med det. Det langsiktige målet med en slik mistenkeliggjøring er kutt i velferd og sykepenger, hevder Bergstø.

Sykefraværet var i fjor på 6,5 prosent – det laveste siden avtalen om et inkluderende arbeidsliv ble inngått i 2001. Likevel er Norge det landet i OECD hvor flest årsverk går tapt som følge av sykefravær. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.