*Nettavisen* Nyheter.

Fastrenteboom i bankene

Det er boom for fastrente på boliglån. Tidligere var det forsvinnende få nordmenn som bant boliglånsrenten. Nå velger rundt halvparten fast rente

19.05.08 01:14

Oppdatert med tall fra Fokus Bank.Les også:

- Bind renten i ti år

Her kan du dessuten lese iMarkedets kommentar om fastrente for en uke siden:

Kommentar: Fare for høyere fastrente

Norske banker opplever en kraftig økning i interessen for fastrente på boliglån. Mens man i en del andre land har hatt en kultur for fastrente på boliglån, har nordmenn tradisjonelt valgt flytende rente.Hos Gjensidige NOR nærmer det seg nå at halvparten av nye avtaler er med fast rente, opplyser informasjonsdirektør Eivind Grønstad til iMarkedet.Nivået for fastrente er rekordhøyt, ifølge Grønstad.- Det har vært veldig sterk økning for fastrente fra oktober i fjor, og trenden har fortsatt de siste ukene, sier han.Når det gjelder det eksisterende volumet av boliglån er nå rundt en femtedel bundet i Gjensdige NOR.Hos BNbank har andelen som tegner fastrentelån i år økt til over halvparten, opplyser direktør for personmarked Erik Jensen til iMarkedet. Totalt for eksisterende lånemasse er andelen rundt 27 til 28 prosent, og har økt fra rundt 20 prosent ved nyttår.Jensen sier han tror kundene påvirkes av ekspertkommentarer i media. Samtidig tror han mange i vinter ble fristet av en umiddelbar rentenedgang ved å bytte til fastrente, samtidig som fastrentenivået oppfattes som greit.Også hos Fokus Bank ligger det an til at over halvparten av låneavtalene som er inngått i mars vil være med fast rente, opplyser informasjonssjef Mari Dotterud. Det er en klar økning, for tallet var 35 prosent i februar og 19 prosent i januar.Dotterud viser til at Fokus Bank har hatt gode tilbud på fastrente. På enkelte bindinger lå banken i flere uker nede på 5,95 prosent, før en liten oppjustering.I DnB er nå en rundt en femtedel av volumet bundet, mot rundt en syvendedel i fjor, ifølge informasjon på bankens hjemmeside.Fra nyttår er volumet på fast rente økt fra 12,7 til 15 milliarder i DnB, som har sitt laveste faste rentetilbud på 5,95 prosent.Tjener på binding?

Økonomisk teori tilsier at fast rente over tid skal være noe høyere enn flytende. Samtidig vil økonomisk teori tilsi at det skal være vanskelig å vite om det lønner seg å binde renten, fordi faste renter skal reflektere fremtidig renteforventninger i det profesjonelle markedet.Men Grønstad sier at man hos Gjensidige NOR har gått gjennom tidligere topper i fastrentetegning, og konklusjonen er at kundene, altså folk flest, jevnt over har valgt gunstige tidspunkter for å binde renten.Det kan altså se ut som det er lurt å ta en rask og sikker gevinst med lavere fastrente, når situasjoner med lavere fast enn flytende rente inntrer, heller enn å satse på det forventede falltet i flytende rente som ligger innbakt i de lave faste rentene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.