*Nettavisen* Nyheter.

Fastrentene-bunnen trolig forbi

Midten juni var trolig det mest lukrative tidspunktet å kjøpe faste renter. Men ønsker du forutsigbar økonomi, kan det være lurt å binde renta nå.

- Men de som har råd til å la være å binde, burde holde seg til flytende rente. Jeg tror det vil være mest å tjene på sikt på å holde seg til flytende rente nå, sier rådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi til NTB.

Onsdag er det ventet at Norges Bank vil sette ned renta nok en gang, enten 0,5 prosentpoeng eller 1 prosentpoeng. Kanskje kommer det ytterligere et kutt i løpet av høsten. De fleste økonomene tror at rentebunnen vil ende på 3 prosent, men når rentene eventuelt vil begynne å stige igjen, er det uenighet om.

- Vi er inne i en fase med lavkonjunktur og arbeidsledighet, og jeg tror det vil ta litt tid før det vil være nødvendig å sette opp renta i den grad at den vil komme så veldig mye over det nivået vi har i dag, sier Høyland.

Et annet moment som taler for lån med flytende rente er fleksibiliteten det gir, blant annet hvis man ønsker å nedbetale lånet raskere. Angrer man på fastrenteavtalen og vil gå ut av den, må man dessuten betale overkurs for å komme ut.

En ringerunde Dagbladet har gjort til bankene at rekordmange vil ha fastrente.

- Halvparten velger fast rente. Det er åpenbart at mange ønsker seg forutsigbarhet, og benytter seg av at fastrenta i en periode har ligget på et historisk lavt nivå, sier informasjonssjef i Nordea, Tore Westhrin, til avisen.

De som trolig vil komme best ut av det når det gjelder fastrente, er de som bandt renta i midten av juni. Da nådde disse rentene trolig bunnen, og siden har de steget med mellom et halvt og trekvart prosentpoeng.

Rådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi tror ikke markedsrentene, som er avgjørende for bankenes fastrentetilbud, vil gå særlig mer ned. Kuttet som trolig kommer på onsdagens rentemøte er i stor grad allerede innkalkulert i de fastrentene bankene nå tilbyr sine kunder.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.