RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fastrentene stuper

Sist oppdatert:
Nivået på faste renter stuper. Bare hittil i februar har rentene falt med nesten et halvt prosentpoeng, takket være sentralbanksjef Svein Gjedrems lavrentepolitikk
Siden desember for et drøyt år siden har Norges Bank satt ned sin styringsrente fra 7 til 2 prosent, og de fleste venter videre nedgang.

Dette påvirker de flytende rentene på banklån ganske direkte.

Men aktørene i rentemarkedet har lenge nølt med å ta inn over seg at det lave rentenivået vil bli langvarig. Mange har ventet at rentekuttene fra Norges Bank ville føre til at prisveksten raskt tok seg opp igjen, og at rentene dermed ville bli satt opp igjen.

Men prisveksten er nå nesten null, og i rentemarkedet har stadig flere begynt å tro på langvarig lave renter.

Dette har slått ut i kraftig fall i nivået på renten man får ved å kjøpe statsobligasjoner, som fungerer som et mål også for faste renter på bolig- og studielån.

Bare nå i februar, har renten på toneangivende tiårige norske statsobligasjoner falt fra drøyt 4,5 prosent til rundt 4,1 prosent. Det er det laveste nivået i moderne tid.

For statslån på fem år har det tilsvarende vært en nedgang fra rundt 3,7 til rundt 3,4 prosent.

For lån med tre års binding har renten falt fra rundt 3,2 til rundt 2,7 prosent.

Dette rentefallet vil slå gjennom i både bolig- og studielån med tilsvarende binding, dog med en forsinkelse.

For studielån vil fastrenten du blir tilbudt fra 1. april bli fastsatt ut fra nivået på statslån med tilsvarende binding gjennom februar måned. Så legges det til ett prosentpoeng for administrasjon.

Hvis renten blir liggende stabilt ut februar, betyr det at du fra 1. april kan binde studielånet i tre år på rundt 3,9 prosent. Det er nesten ett prosentpoeng lavere enn dagens tilbud på 4,8 prosent.

For fem års binding ligger det an til rundt 4,5 prosent, også nesten ett prosentpoeng under dagens tilbud på 5,4 prosent.

Likevel vil fast rente i Lånekassen være høyere enn flytende, som fra 1. april blir 3,6 prosent.

For bankene vil rentene variere noe. Generelt vil bankenes fastrenter ha en noe høyere margin i forhold til det Lånekassen beregner, med det vil avhenge av lånets størrelse og sikkerheten.

Uansett kan du i tiden fremover regne med å kunne binde boliglånet i fem år på ned mot 4,5 prosent hvis du er en bra kunde.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere