Gå til sidens hovedinnhold

- Fatter ikke hvordan dette kunne skje

Arne Kalbakk (71) mener helsevesenet sviktet i alle ledd da kreftsvulsten på 8 x 8 x 9 centimeter i samboerens urinblære ikke ble oppdaget – før det var for seint.

Svulsten hadde vokst seg så stor at den fylte nesten hele urinblæra til Helene Marie Østli da legene ved Ahus oppdaget den i sommer – tre år etter at hun oppsøkte lege med urinveislekkasje for første gang, skriver Romerikes Blad.

- Jeg fatter ikke hvordan dette kunne skje. Vi gledet oss sånn til å ta fatt på pensjonisttilværelsen. Vi skulle tilbringe masse tid på hytta. Men slik ble det ikke, konstaterer Arne Kalbakk.

Var hos lege over ti ganger
For noen uker siden – 16. september 2010 – sovnet samboeren hans gjennom 35 år stille inn på Ahus.

Helene Marie Østli – som for inntil noen år siden ikke hadde besøkt lege på nesten 40 år – ble kun 67 år gammel.

- Hun døde altfor tidlig. Og jeg er helt sikker på at hun kunne blitt reddet, sier Arne Kalbakk til Romerikes Blad.

Det var i 2007 Helene Marie begynte å slite med urinveislekkasje. Arne Kalbakk har gitt Romerikes Blad tilgang til pasientjournalen hennes. Den viser at hun oppsøkte fastlegekontoret sitt et titall ganger for de samme plagene i perioden september 2007 til juni i år.

Hele tiden var legene overbevist om at det dreide seg om en urinveisinfeksjon. Men ingen av medisinene hun fikk, fungerte. Først 5. juli i år – etter at samboeren tok saken i egne hender og kjørte Helene Marie til akutten på Ahus – fant legene ut hvorfor.

Større enn tennisball
Etter en gynekologisk undersøkelse ble det konstatert at ting ikke var som de skulle. 67-åringen ble videresendt til røntgen.

Bildet avslørte en svulst i urinblæren på åtte ganger åtte ganger ni centimeter. Til sammenligning er en standard tennisball 6,7 centimeter i diameter.

- Det er ikke rart at alt rant gjennom henne. Det var ikke plass til urin i blæra, sier Arne oppgitt.

Ifølge eksperter Romerikes Blad har snakket med tar det normalt flere år før en kreftsvulst vokser seg så stor.

- Skjønte det var noe mer
71-åringen føler han har kjempet i motbakke for å få fastlegen til å forstå at det ikke kunne dreie seg om en urinveisinfeksjon.

- Vi skjønte at det måtte være noe mer. Ingen medisiner hjalp, sier Kalbakk.

- Jeg mente hun måtte inn til urolog for å bli undersøkt. Men da var beskjeden fra fastlegen at jeg måtte bestille time selv. Jeg fikk imidlertid legen til å bestille en time på Ahus også, fortsetter 71-åringen.

Etter legebesøket satte han seg ned og ringte rundt til ulike urologer. Men ingen hadde tid til å ta imot Helene Marie.

Ventetiden var fem måneder. Samtidig ble urinlekkasjene bare verre og verre. Det var da han bestemte seg for at nok fikk være nok, og kjørte henne rett til sykehuset.

Ventet på operasjon
Etter at svulsten ble oppdaget, fikk samboerparet en oppmuntrende beskjed. Svulsten hadde ikke spredt seg, og dersom det ble operert en utlagt blære, ville Helene Marie bli frisk igjen. Men slik skulle det ikke gå.

Etter fire dager på sykehuset og en mindre operasjon, ble Helene Marie sendt hjem. Beskjeden var at hun ville bli innkalt til ny operasjon for å fjerne hele urinblæra innen tre uker.

- Jeg ville at hun skulle opereres med en gang. Det var også det jeg fikk beskjed om først, men så endret legene oppfatning. De mente at Helene Marie var for svak for øyeblikket, i tillegg ville de ha på plass et skikkelig team fordi det var en komplisert operasjon. Ferieavviklingen var nok en medvirkende årsak, sier Arne.

Etter en tid fikk samboerparet brev fra Ahus om at operasjonen skulle skje 29. september. I mellomtiden ble Østli imidlertid sykere, og var inn og ut av sykehuset totalt fire ganger.

16. september sovnet hun inn på Ahus.

Varsler etterspill
Arne Kalbakk sier han vil forfølge saken videre, blant annet ved å klage inn de involverte helseinstitusjonene for fylkeslegen, samt at han vil kreve oppreisning.

- Jeg mener det har vært full svikt i alle ledd her, og den behandlingen vi har fått har vært under enhver kritikk. Noen må stå til ansvar, fastslår Kalbakk.

Les flere saker hos Romerikes Blad her!

Reklame

Stor oversikt: Her er salgene i nettbutikkene nå

Kommentarer til denne saken