RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fattigdommen i fokus

Sist oppdatert:
Fattigdommen her i landet var et av hovedtemaene under lørdagens partilederdebatt. - Forskjellene øker, sa Jens Stoltenberg. - Norge er i fremgang, svarte Dagfinn Høybråten.

Det første temaet i lørdagens debatt var fattigdom. Ap-leder Jens Stoltenberg gikk som vanlig til hardt angrep på regjeringspartiene, og hevdet forskjellene mellom fattig og rik her i landet bare øker.

- Vi bruker mer penger enn noen gang, likevel går det feil retning. Forskjellene bare øker. Derfor trenger vi en ny regjering, sa Ap-lederen.

KrF-leder Dagfinn Høybråten valgte å se det stikk motsatt. - Norge er i fremgang. Vi trenger en regjering som har skapt optimisme og som har sørget for mer velferd enn noen tidligere regjeringer. Vi trenger ingen nye eksperimenter, sa Høybråten.

- Uverdig og feilslått
Kystpartiets leder karakteriserte fattigdomsproblemet om den politikken som føres på det området som «uverdig», mens RV-leder Torstein Dahle gir Stoltenberg rett i at det har gått feil vei.

- Det var ille før, men denne regjeringen har skapt det enda adskillig verre, sa Dahle, og pekte på at det var en veldig enkel løsning på dette problemet: Å øke sosialhjelpsatsene.

Både KrF-leder Dagfinn Høybråten, Høyre-leder Erna Solberg og Venstre-leder Lars Sponheim gjentok det de har sagt mange ganger tidligere i valgkampen - nemlig at regjeringen har gjort veldig mye i kampen for de fattige, mens Sp-leder Åslaug Haga gjentok at de «øremerkede tiltakene» Høybråten snakker om ikke virker. - Politikken er fullstendig feilslått, sa hun.

Kveldens første store krangel kom mellom Stoltenberg og Høybråten, da Ap-lederen hevdet at regjeringen har kuttet i uførtrygden.

- Det har vi ikke gjort. Vi har ikke kuttet i uføretrygden! raste Høybråten.

Etterpå presiserte Stoltenberg at «kuttet» har kommet etter at regjeringen «la om» uføretrygden.

Ap-lederen høstet latter og applaus fra salen da han etter at ordet føyk frem og tilbake mellom de to, fastslo: - Det jeg sier er riktig, det han sier er feil.

Valgfrihet
Et av hovedtemaene i denne valgkampen, har vært «valgfrihet». Og dette var selvsagt også tema i Bergen lørdag.

- De rødgrønne er en trussel for valgfriheten vår, slo Sponheim fast.

Regjeringspartiene gjentok argumentene om at flere titusen barn vil bli stående uten barnehageplass når de rødgrønne fjerner kontantstøtten. De rødgrønne på sin side gjentok at de skal sørge for å bygge nok barnehager og billige barnehageplasser. Sp-leder Åslaug Haga lovet igjen å kjempe for kontantstøtten.

Frp-leder Carl I. Hagen kom også med klar melding når det gjelder valgfriheten innen eldreomsorgen.

- Når Carl I. Hagen blir gammel og trenger pleie, vil jeg selv velge. Hvis jeg ikke er klar i toppen, skal Eli velge for meg. Det er ikke Jens Stoltenberg og sosialistene som skal velge for meg, tordnet Hagen.

Mange tema
Den to timer lange denatten var også innom temaene utenrikspolitikk, skatte- og avgiftspolitikk, skolepolitikk, og selvsagt regjeringsspørsmålet.

Etter en time hadde debatten en pause mens TV 2 Nyhetene gikk på lufta med en fersk meningsmåling. Målingen, som gir de borgerlige flertall, var tema da debatten startet opp igjen.

Stoltenberg viste til at de hadde sett flere målinger i dag, med vidt forskjellig utfall, og understreket at det eneste dette viser er at valget er helt åpent og på ingen måte avgjort.

- Hvilke av målingene tror du på? spurte Oddvar Stenstrøm.

- Jeg tror alltid på de gode målingene. Derfor varierer det litt hvilke jeg tror på, svarte Ap-lederen med et smil.

Venstreleder Lars Sponheim kunne glede seg over at partiet ifølge målingen er inne med ni representanter.

- Du risikerer jo å få flere på Stortinget enn i regjeringen, fleipet Stenstrøm.

- I dag har vi to på Stortinget og tre i regjering, altså et forhold på 1,5. Jeg kan garantere at hvis målingen slår til, skal jeg ikke kreve å beholde den brøken, svarte Sponheim.

SV-leder Kristin Halvorsen og partiet hennes har fått mye juling på målingene de siste dagene. Men hun nekter å gi opp, og hevder dagens måling viser at de har medvind i ryggen. - Vi jobber fortsatt knallhardt for å nå de unge. Valget avgjøres ikke før mandag klokka 20, sa hun. Høyre-leder og Kommunalminister Erna Solberg grep da ordet og minnet om at stemmelokalene stenger på ulikt tidspunkt rundt i landet, og at mange nok ikke bør vente til klokka 20 valgdagen - da er det for sent i mange kommuner.

- Hagen har Svarteper
Fremskrittspartiets leder Carl I. Hagen fikk også i kveld spørsmål om regjeringsspørsmålet.

- Det er jo du som startet dette da du sa «Morna, Kjell Magne». Hva velger du hvis det står mellom en rødgrønn regjering styrt av Jens Stoltenberg, og en borgerlig regjering styrt av Kjell Magne Bondevik? Kan vi nå få et klart svar? spurte Stenstrøm Hagen.

- Jeg har sagt «Nei takk» til en Gerd Liv Valla-ledet regjering, svarte Hagen, og gjentok at det er av respekt for Frp-velgerne han har sagt at de ikke kan støtte en regjering ledet av Kjell Magne Bondevik. Han spilte derfor nok en gang ballen over til KrF, og sa at det var opp til dem å sørge for at det ikke blir en Stoltenberg-regjering.

- Hagen har opplevd at han i dette spillet har blitt sittende med Svarteper. Og nå forsøker han å kaste den over på oss. Men det går ikke, svarte Dagfinn Høybråten, og gjentok at Bondevik er statsministerkandidat for de tre sittende regjeringspartiene.

Til slutt i lørdagens debatt fikk hver av partilederne ett minutt hver til å holde en direkte apell til velgerne.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere