To uker før jul fant en barnehageansatt i den greske hovedstaden Aten en lapp med en beskjed hos et to år gammelt barnehagebarn, melder BBC.

«Jeg kommer ikke til å hente Anna i dag fordi jeg ikke har råd til å forsørge henne. Vær snill og ta godt vare på henne. Beklager. Hennes mor,» lyder beskjeden.

- Mange blir forlatt
Dette er dessverre ikke det eneste tilfellet av foreldre som forlater sine barn i Hellas som følge av fattigdommen.

Den ortodokse presten, fader Antonios, driver et ungdomssenter i en fattig bydel av Aten. I løpet av de to siste månedene har han funnet fire barn som var forlatt på dørterskelen hans. Ett av barna var bare noen dager gammelt.

- Hundrevis av tilfeller
Et annet barn, Natasha (2), ble tatt med til Antonios' ungdomssenter av moren for et par uker siden. Kvinnen sa at hun var arbeidsledig og hjemløs og trengte hjelp.

Kvinnen forsvant sporløst og etterlot sin datter på senteret.

- I løpet av det siste året har vi hatt hundrevis av tilfeller med foreldre som ønsker å overlate sine barn hos oss fordi de kjenner oss og stoler på oss, sier fader Antonios til BBC.

- De sier at de verken har penger, husly eller mat til barna sine, så de håper at vi kan forsyne dem med det de trenger, sier han.

- Aldri opplevd at de blir forlatt
Presten sier at slike forespørsler også forekom før krisen inntraff i Hellas, men han understreker at han aldri opplevde at barn simpelthen ble forlatt.

En annen hjelpeorganisasjon har vært i kontakt med et foreldrepar som hadde tvillingene sine innlagt på sykehus for å motta behandling for feilernæring. Moren var også feilernært og kunne dermed ikke brystføde barna sine.

Familiebånd i Hellas er svært viktig, og det å mislykkes med å forsørge sine egne barn er sosialt uakseptabelt. Mange analytikere sammenligner nå situasjonen i Aten med utviklingsland.