RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Matt Dunham (Ap)

Fattigjenta som ble verdens beste turner

Sist oppdatert:
Gabby (16) fikk til slutt overtalt moren til å bruke penger på en turntrener.

(SIDE2): Men tak over hodet hadde ikke familien råd til. Så Gabby måtte bo hjemme hos en hvit familie i Iowa, som åpnet hjemmet sitt for henne.

Torsdag kveld vant hun mangekampen i turn, og OL-gull.

- Jeg pakket ut og tenkte; hva er det jeg holder på med?

Hun var bare 14 år og reiste fra alt hun kjente hjemme i Virginia, der hun bodde med sine tre søsken, moren Natalie Hawkins og to hunder. Som eneforsørgende mor til fire barn hadde hun ikke mye å rutte med så da den kjente treneren Liang Chow kom til hennes lokale klubb og lærte henne en ekstremt vanskelig volt på bare en ettermiddag, var Gabby selv overbevist om at det var han som måtte trene henne.

Det skriver nytimes.com, fredag.

Chow hadde blant annet trent fram OL-gullmedaljevinneren, Shawn Johnson og ville nå trene Gabby til å bli en toppgymnast - i stedet for bare et medlem av landslagstroppen.

Måtte be på sine knær
Gabby selv og de to søstrene hennes Arielle og Joy satte opp en for og imot liste for at moren skulle bruke penger på Gabbys trening.

- Vi måtte be på våre knær for at hun skulle få dra. Det var ekstra vanskelig fordi hun er så beskyttende, så vi lagde for og imot liste. Å komme til OL var på for-lista mens flyttingen fra familien selvsagt var på mot-lista, sier Arielle Hawkins.

På andre siden av USA åpnet ekteparet Missy og Travis Parton hjemmet sitt for Gabby. Fordi hun ikke hadde råd til å betale for et sted å bo. Fra før av har ekteparet fire døtre og familien ble Gabbys hjem for de neste to årene.

Familien tok henne inn i sine hjerter og hun var en naturlig del av familien. Hun var med i brylluper, de lærte henne å kjøre bil, kjøpte svømmepass til henne og ga henne støtte. Allikevel var det ikke mange svarte i nærheten.

- Det var så rart. Jeg husker at jeg hørte på rap og spurte; - Hæ, har du ikke hørt denne låta? Mens de syns det var rart at jeg ikke visste noen ting om countrymusikk, sier hun til avisen .

Vanskelig å fokusere
Gabby utviklet seg i positiv retning og den beskjedne jenta fikk raskt mer selvtillit, hadde det gøy på fritiden og treningen gikk lettere enn noensinne. Det vanskeligste for den unge turneren har vært å fokusere og ha full konsentrasjon, noe hun først den siste tiden har klart å bekjempe.

- Det har vær vanskelig å fokusere for meg. Jeg har lett for å spore av.

Et problem også landslagstrener Martha Karolyi trodde kom til å bli en utfordring for Gabby og at hun derfor ikke hadde mulighet til å gjøre det bra i OL. Hun mente Gabby både manglet selvtillit og rett fokus. Dette sa hun bare for noen uker siden. Men så feil kan man altså ta.

Gabby kvalifiserte seg til OL før hun vant mangekampen, som første svarte kvinne. Det betyr at hun vant alle de fire apparatene, sprang, skranke, bom og frittstående. Det har bare tre amerikanske kvinner gjort før henne, nemlig: Mary Lou Retton i 1984, Carly Patterson i 2004 og Nastia Liukin i 2008.

- Klar for å skinne
- Jeg har en fordel fordi jeg er «underdog», jeg er svart og ingen tror jeg kan vinne. Vel, jeg har tenkt å inspirere så mange mennesker og alle kommer til å snakke om det. Hvordan klarte hun å bli god så fort? Men jeg er klar for å skinne, sa Gabby etter at hun ble amerikansk mester i juni.

Torsdag kveld klarte hun det - hun vant OL-gull og da det amerikanske flagget ble heist og hun sto på den øverste pallen gråt både hennes biologiske mor og stand-in foreldrene sammen på tribunen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere