RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Ole-Johnny Myhrvold (Glåmdalen)

Fødte i bilen på rasteplass

Sist oppdatert:
Med 23 timers mellomrom fødte Ragnhild og Malin hver sin gutt på rasteplasser langs riksvei 2.

Hverken Ragnhild Synøve Myran eller Malin Bergseteren rakk fram til sykehuset i tide. I hver sin bil fødte de to velskapte gutter. skriver avisa Glåmdalen. I denne sammenhengen får «setefødsel» en ny betydning. Her snakker vi om passasjersetet og baksetet.

- Hodet er ute!
Fødslene skjedde for to uker siden, og etter svært korte opphold på føden er de nå hjemme på Skotterud og i Knapper. Klokka var 05.45 lørdag 10. juli da Ragnhild Synøve Myran fra Skotterud kjente at hun måtte på do. Så skjedde ting fort. 07.30 hadde hun født en gutt ved rasteplassen langs rv 2 ved Sigernessjøen.

– Jeg hadde litt smerter da jeg var på do, og skjønte at noe var på gang. Det gikk enda en time før vi satt i bilen på vei til føden på Kongsvinger. Da hadde jeg hatt én skikkelig rie, forteller hun.

Med barnefaren John Erik Rudberg bak rattet, la Ragnhild Synøve seg i baksetet.

– Oi! Nå er hodet ute! sa jeg til John Erik da vi hadde kjørt en liten stund.

– Hva gjør vi nå? svarte far.

Han ringte straks til føden, og fikk instruksjoner over mobilen. Far måtte være jordmor.

Trakk barnet ut

– Han fikk beskjed om å støtte meg, og å ta tak rundt hodet bak ørene på barnet og dra. Etter to pressrier var han ute, forteller Ragnhild Synøve Myran om fødselen, som var hennes tredje.

Da var ambulanse og jordmor allerede på vei. Navlestrengen ble kuttet og den nybakte moren og den lille gutten ble fraktet videre til føden på Kongsvinger.

– Gutten var 3.925 gram og 50 centimeter lang. Alt sto bra til, men han var litt nedkjølt. Døra på bilen sto åpen da jeg fødte ved rasteplassen. Og det eneste jeg hadde med meg, var ei pute. Jeg tok av putevaret og pakket inn gutten, forteller Ragnhild Synøve. Den uvanlige fødselen skjedde lørdag morgen 10. juli.

Hun og gutten ble ikke på sykehuset lenge.

– Vi dro hjem etter to dager, da begynte jeg å kjede meg på sykehuset, forteller hun, og legger til at gutten som kom til verden på rasteplassen skal hete William.

Rasteplassen ved Sander
Dagen etter ble det nok en gang født en gutt på en rasteplass langs rv 2. Denne gang ved Sander. Heller ikke Malin Bergseteren fra Knapper rakk fram i tide. Hun skulle føde for andre gang.

– Klokka 05.30 gikk vannet. Vi ringte og dro av sted, forteller Malin Bergseteren.

Babyen hadde hastverk med å komme ut. Pappa Vidar Bergseteren svingte bilen inn på rasteplassen ved Sander og fikk kontakt med ambulansepersonellet.

– Alt skjedde så fort at jeg knapt rakk å tenke over hva som foregikk. Gutten ble født i framsetet, jeg rakk ikke å legge meg i baksetet. Gutten ble født 06.40, forteller Malin.

– Jeg er glad vi ikke var langt unna sykehuset, legger hun til.

Vel framme på sykehuset ble det konstatert at den velskapte gutten veide 3.485 gram og var 50 centimeter lang.

– Vi dro hjem etter to dager. Dette var min andre fødsel, og alt var bra. Så det var ingen vits i å være der lenger, sier Malin.

Hun forteller at gutten har fått navn:

– Han skal hete Håvard.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere