Gå til sidens hovedinnhold

Februar-været: - Vi får merke den arktiske lufta

- Vi er inne i et låst mønster og får det samme været over lang tid, sier meteorologen.

OSLO (Nettavisen): Februar fortsetter der januar slapp, skriver Meteorologisk institutt på Twitter og varsler mer kald luft over Norge.

- Vi får merke den arktiske lufta både i nord og i sør, og det blir mye klarvær. Noen steder får også mer snø i løpet av uka. I Finnmark står snøbygene rett og slett i kø på vei inn fra havet i nord, skriver meteorologene.

- Den rolige, kalde sonen

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl forklarer værsituasjonen slik overfor Nettavisen:

- Vanligvis befinner vi oss midt mellom subtropisk og arktisk luft, og været preges av store temperaturforskjeller. Nå ligger polarfronten lenger sør for Norge, og vi er inne i den rolige, kalde sonen.

Der blir vi værende en stund, ifølge meteorologen, med mye kaldt og klart vær:

- Det er snakk om storstilte sirkulasjoner, og endringsraten er ikke så høy, så det stopper litt opp. Vi er inne i et låst mønster og får det samme været over lang tid.

Overraskelser fra havet

Det er likevel noen overraskelser som lurer i deler av landet:

- Vi får en del snøbyger inn fra havet, slik Vestlandet opplevde i helgen. I Nord-Norge ventes pålandsvind med snø inn over Finnmark, men ellers mye kaldt og klart vær, sier meteorologen.

Han ber særlig sørlendingene være obs:

- Fra onsdagen kan vinden begynne å øke på Sørlandet. Vi venter nordøstlig kuling, trolig også snø. Vi vet ikke hvor mye snø, men signalene tyder på at det kan bli betydelige mengder, sier Løvdahl om Sørlandet.

- Sjekk værvarselet ofte

Generelt har han denne advarselen for kyststrekningen fra Kristiansand og oppover til Tromsø:

- Sjekk værvarselet ofte. Det ligger snøbyger ute i havet som brått kan komme på. Så selv om det er mye finvær langs kysten, så sjekk værvarselet dagen i forveien før du legger planer. Snøbygene kan dukke opp ganske fort.

De siste dagene har bydd på rikelig med kuldegrader i Norge. Sist fredag morgen ble det målt 31,8 minusgrader både i Hemsedal og Dagali.

Kaldest mandag: 33,4 minusgrader

Mandag var det Leirflaten, 599 meter over havet, som utmerket seg som Norges kaldeste sted; 33,4 minusgrader. På Rena flyplass viste gradestokken 30,5 i morges, og på Nyrud i Finnmark viste den 29 minus.

Leirflaten 599 moh minus 33,4 kaldeste i natt, Rena flyplass, 30,5 Finnmark Nyrud 29

På den tyske øya Norderney i delstaten Niedersachsen fikk man forresten et sjeldent møte med snøen mandag. Tyske meteorologer la ut bilde fra værstasjonen på steder som viste snødekkede strender og til og med en snømann.

Se meteorologenes Twitter-melding om februar-været: