Gå til sidens hovedinnhold

Februarvarme Norge rundt

Det blir høye februartemperaturer i nesten hele landet de kommende dagene. Sjekk været der du bor.

Bortsett fra Kirkenes er det røde tall på Meteorologisk institutts værkart til og med mandag for byene kysten rundt. Selv Lillehammer må belage seg på plussgrader.

Folk som bor i Oslo kan vente temperaturer på åtte varmegrader lørdag og søndag.

Langt igjen
- Det spesielle med situasjonen er at det er mildt over hele landet samtidig, sier værstatistiker Bernt Lie til NTB.

- Noen februarrekorder står neppe for fall. Årsaken er at det også ventes mye nedbør sammen med mildværet, sier han.

Høyeste februartemperatur som er registrert i Norge ble notert 23. februar 1990 da det ble målt 18,9 varmegrader. Det var på Sunndalsøra i Møre og Romsdal. Ifølge Lie skal det fønvind til for å komme opp i slike ekstreme temperaturer for årstiden.

Stadig varmere
At den norske vinteren, februar inkludert, blir stadig varmere, er Lie ikke i tvil om. Middeltemperaturen for februar har steget med 1 grad de siste 13 år, beregnet ut fra et 30 års gjennomsnitt. Landsmaksimum for februar måned ble registrert i 1990 med pluss 11,9 grader. I 18 av de 30 siste årene er landsmaksimum for februar registrert i Møre og Romsdal.

Det er spesielt de 13-14 siste årene snittemperaturene for februar har steget mye. Som et eksperiment har Lie framskrevet normalen for landsmaksimum i 10 år, basert på det statistiske materialet for perioden 1971-2000. Resultatet er en månedsmaksimum på 12,4 grader.

Våren kommer
- Februar er den siste av de tre vintermånedene, om året deles i fire deler, sier Lie. Slik sett kan vi begynne å se fram mot en vårlig mars, uten at Lie tør love noe som helst om tilsvarende vårlige temperaturer i ukene som kommer.

De lokale variasjonene er store. Det er nok å minne om hva som skjedde i november, da det ble målt 21,8 grader i Tafjord og 21,6 grader på Sunndalsøra. Det skjedde 6. november.

- Sunndalsøra mistet novemberrekorden med fattige 0,2 grader. Februarrekorden har de ennå i behold, fastslår Lie.

(NTB)

Reklame

Black Week: Her får du oversikt over alle salgene