RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fed-referat gav sjokkbølger

Sist oppdatert:
Inflasjon kan bli en risiko for stabil vekst og rentene er for lave til å holde prisutviklingen stabil i USA. Det kom frem da den amerikanske sentralbanken avholdt sitt rentemøte. Les mer
Tirsdag kveld norsk tid ble referatet etter møtet i The Federal Reserve's Open Market Committee sitt siste møte offentliggjort.

Referatene gir et innblikk i de begrunnelser som komiteen bygget sine beslutninger om rentesettingen. I desember ble renten i den amerikanske sentralbanken hevet, som ventet, med 25 basispunkter til 2,25 prosent.

Men innholdet i referatet var ikke hyggelig lesning for aksjemarkedet. Årsaken er komiteens bekyring for inflasjonen. En bekymring som ved inngangen til 2005 har smittet til flere og flere.

Ifølge Bloomberg News står det i referatet fra møtet at rentenivået i USA er under det nivået som er tilstrekkelig for å kunne holde inflasjonen stabil.

Noen medlemer av komiteen mente det var uforholdsmessig stor risiko ved å holde et lav-rente regime.

Tilgangen på "billige penger" i form av billige kreditter sammen med en lavere dollar og høyere energipriser skaper en farlig blanding som vil føre til mindre konkurranse i noen sektorer og lavere produktivitet - noe som vil føre til høyere priser, mener deler av komiteen. Altså økt inflasjonsfare.

Dette er første gang den amerikanske sentalbanken offentliggjør referater fra rentemøtet innen tre uker etter møtet - istedet for å vente til seks uker som er det vanlige.

Nå forventer aktørene i markedet at rentene vil øke fortere enn antatt tidligere.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere