RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fedme og sinnslidelser kan være beslektet

Sist oppdatert:
Det kan være bånd mellom sinnslidelser og fedme. Medisiner mot depresjon og psykoser aktiverer fettproduksjon i kroppen.

Det er forskere ved Universitetet i Bergen (UiB) og Helse Bergen som har sett nærmere på relasjonen mellom sinnslidelser og fettproduksjonen i kroppens celler, skriver UiBs internavis På Høyden.

Forskerne har brukt såkalte DNA-mikromatriseundersøkelser for å lete etter endringer i genaktiviteten ved bruk av forskjellige medikamenter som brukes i behandling av depresjon og psykoser. De har isolert RNA fra dyrkete lever- og hjerneceller som er blitt behandlet med blant annet antidepresivamedikamenter for å finne ut av hvilke gener som blir aktivisert under behandlingen.

- Det viser seg at alle disse tilhører fettsyntesen. Særlig kolestrolproduksjonen, forklarer professor Vidar M. Steen til På Høyden.

Undersøkelsene viser at det er de mest effektive medikamentene som sterkest aktiverer fettproduksjonsgenene. Mange av disse medisinene kan også gi uttalt fedme og sukkersyke som bivirkninger. Forskerne vil nå fordype seg i om mekanismen som fører til overvekt har sammenheng med de mekanismene som gjør at medisinene fungerer.

- Dermed kan det tenkes at medisiner som motvirker sinnslidelser ved å øke produksjonen av nødvendig kolesterol i hjernen samtidig gir risiko for overvekt gjennom stimulering av fettdannelse ellers i kroppen, forteller stipendiat Johan Fernø.

- Det er også sikkert at mange av pasientene kan ha god effekt av medisinene uten at de opplever overvekt og tilsvarende bivirkninger, presiserer Fernø.

Forskerne håper på å kunne utvikle tester som kan fortelle om pasienter vil respondere på behandling eller ikke.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere