RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
I HELLAS: Kjendislege Fedon Lindberg er i Hellas, som denne uken så 20.000 protestere i Atens gater.
I HELLAS: Kjendislege Fedon Lindberg er i Hellas, som denne uken så 20.000 protestere i Atens gater. (Montasje: Scanpix/Side2)

Fedon Lindberg: - Folk har ikke panikk i Hellas

Sist oppdatert:
Kjendislege og NA-blogger Fedon Lindberg er i det kriserammede Hellas.

- Det er ikke direkte krisestemning og panikk i gatene her, men det merkes, sier lege og NA-blogger Fedon Lindberg, som befinner seg i Hellas, til Nettavisen.

- Jeg kom hit på søndag, så i går måtte jeg handle mat, og det var tydelig at folk handlet mye mer enn vanlig. Det var mye folk i butikkene. De hamstret ikke direkte og butikkene manglet ikke noe – men folk handlet langtidsholdbare matvarer. Enn så lenge kan man betale med kredittkort, men man kan ikke heve mer enn 60 euro dagen fra minibanken og bankfilialene er stengt. Det har også vært problemer for pensjonister som ikke har kort – men de åpner noen banker onsdag og torsdag for å utbetale pensjoner.

Restriksjonene gjelder kun grekere - turister kan heve så mye de vil med utenlandske betalingskort og kredittkort.

Hellas har sagt nei til avtaletilbud med EU, IMF og ECB og kan gitt beskjed de ikke betale sine kreditorer innen fristen, som gikk ut tirsdag. Konsekvensene så langt har blant annet vært stengte banker, som etter planen skal holdes stengt til neste mandag, for å unngå at bekymrede grekere skal tømme sparekontoene sine.

LES også: Hellas bryter låneforpliktelsene - da skjer følgende
OG her: Hellas: - Vi har ikke penger til brød engang

Folkeavstemning
Søndag skal det etter planen holdes folkeavstemning om Hellas skal godta EUs forslag til låneprogram.

- Det er jo en svært dramatisk vending situasjonen har tatt. Jeg tror folk her i Hellas begynner å ta inn over seg alvoret og konsekvensene av et mulig nei. Det skaper store diskusjoner i media her, i forhold til hva en folkeavstemning faktisk vil innebære. Spørsmålet det skal stemmes over er definert, folk blir bedt om å stemme ja eller nei til utkastet Hellas fikk fremlagt forrige fredag. Men det forslaget ligger ikke på bordet lenger, så man bes i realiteten om å stemme på noe som ikke finnes lenger. Det har siden kommet et bedre forslag fra EU, men jeg tror regjeringen er så låst i forhold til å avholde en folkeavstemning, at jeg kan ikke forestille meg annet enn at det vil gjennomføres, mener Lindberg.

Han peker også på et ja i folkeavstemning vil bety at regjeringen erstattes av en koalisjonsregjering dannet av ja-partiene, mens et nei-flertall vil føre til at bankene går konkurs og det vil bli mer eller mindre kaos til en ny valuta er på plass.

LES mer: Hellas åpner banker for pensjonsuttak onsdag
OG:  Hellas bryter låneforpliktelsene - da skjer følgende

Skal også stemme
Så langt er det ikke kommet noen meningsmålinger som antyder søndagens utfall, men Lindberg tror grekerne ønsker å fortsette med euroen.

- Tidligere målinger viser at 70 prosent av befolkningen er for euro, koste hva det koste vil. De er også for å få til en avtale med kreditorene. Jeg tenker også at situasjonene nå er ny for de under 40-50 år, de har aldri opplevd noe lignende. Det vil trolig medføre at folk sier ja til avtalen, og regjeringen må gå.

Selv er Lindberg, som har både norsk og gresk statsborgerskap, klar på hva han skal stemme søndag.

- Jeg skal stemme, og jeg kommer til å stemme ja. Ikke fordi avtalen som ble fremforhandlet er den beste, men alternativet er å gå ut av euro, og dermed også i prinsippet ut av EU, og da ender landet opp med en økonomi som er enda verre enn nå.

Lindberg skal være i Hellas til starten av august, og har ingen planer om å komme hjem til Norge selv om situasjonen i Hellas forverres de nærmeste ukene.

- Jeg har familie og søsken her. Kan de tåle det, så må jo jeg også klare det.

PROTEST: Flere tusen mennesker protesterte mandag. Bankene er stengt denne uken, og flere frykter for konsekvensene det vil få.

- Blir ikke tyskere på en generasjon
Lindberg viser også til at selv om mange synes grekerne kan skylde seg selv for situasjonen de nå befinner seg i, så har landet en historie som har vært tøff. Hellas har deltatt i begge verdenskrigene, Balkankrig, krig mot Tyrkia, borgerkrig og opplevd sju år med diktatur.

- Grekerne har ikke gjort alt feil, og man skal ikke glemme utgangspunktet. Det moderne Hellas’ historie var ingen dans på roser. Landet har ikke vært Sveits, eller Sverige for den saks skyld. Det befinner seg i en geopolitisk region som er og har vært betent. Alt det har betydning. Man kan ikke forvente at grekere i løpet av en generasjon blir tyskere, og jeg vet ikke om det er et mål heller.
Den greske-fødte legen synes også det virker som om mange ikke forstår situasjonen helt. Den greske gjelden utgjøres i hovedsak av nye lån som er tatt opp for å betale gjeld som hopet seg opp før finanskrisa på slutten av 2000-tallet.

FEDON LINDBERG:  Den greskfødte legen mener grekerne ikke har gjort alt feil, og at man må se historisk på det.

- Tyske og franske banker hadde før finanskrisen flommet Hellas med euro og lav rente. Brorparten gikk til staten i form av obligasjoner. Det førte til en overdimensjonert stat og økt forbruk. I 2009 fikk man en situasjon der landet ikke fikk låne mer, og kreditorene gikk inn for å redde primært egne banker og sekundært landet fra økonomisk kollaps. Man kan sammenligne det med at man kjøper et hus. Så faller verdien på huset samtidig som du mister jobben, og du får ikke lov å låne mer. Det rare er at banken i dette tilfellet har tilbudt deg et nytt stort lån for å betale det gamle, på tross av din betalingsevne er lav.

Rammer de som har minst
Hellas har etter dagens kurs gjeld på til sammen 360 milliarder euro i krise-lån.

- Men 89 prosent av lånepengene gikk til å flytte gjelden fra franske og tyske banker til EU sine skattebetalere, bare 11 prosent har gått til den greske økonomi. Det er viktig å forstå, det er lett å tro at pengene har blitt brukt til å restarte økonomien. Det som ble gjort i Hellas var en innsparing og intern devaluering i den reelle økonomien uten sidestykke i verdenshistorien, med enorme reduksjoner av offentlige utgifter, spesielt lønninger og pensjoner. Det har indirekte rammet den private sektoren hardt. Samtidig har ikke prisene, spesielt på viktige varer, gått ned ettersom de ofte er importert.

Kjendislegen mener det har væt en miss-match i kreditorenes krav.

- Man burde gitt Hellas mer tid. Heller flere reformer og færre kortsiktige tilpasninger, som høyere skatt på lønninger og pensjoner. For ja, det er en del som ikke betaler den andelen skatt de burde, men det er også en god andel som betaler for mye, også mer enn man gjør i Norge.

- Det som er kjempetrist her, er at de som rammes hardest, er de som har minst. At dette fremprovoseres av en venstre-regjering er en gåte for meg.

KØER: Banker er stengt og det er tak for hvor mye grekerne kan ta ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere