RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fedon virker best på menn

Menn har større sjanse enn kvinner til å gå ned i vekt dersom de velger lavkarbo-dietter.

Lavkarbo-dietter er mer effektive for menn enn for kvinner melder amerikanske forskere.

I en undersøkelse gjort av Universitetet i Connecticut har forskerne komme fremt til at lavkarbo-dietter, som Atkins-dietten og kostholdsrådene til Fedon Lindberg, egner seg best for menn.

Effektiv diett
De 28 deltakerne i studien fulgte dietten i 50 dager. Resultatene viser at en tredjedel av de femten mannlige forsøkspersonene gikk ned mer enn 4,5 kilo. En mann mistet så mye som 11 kilo, mens de 13 kvinnelige deltakerne på langt nær klarte å kvitte seg med så mye.

Studien fra universitetet i Connecticut, som delvis er finansiert av Atkins Foundation, sammenlignet også forskjellige typer dietter.

En lavkarbo-diett var tre ganger så effektiv for å fjerne vekt som en lavfett diett.

- Resultatene fra disse studiene viser at lavkarbo dietter utkonkurrerer lavfett-diettene når det gjelder vekttap og fettap på kort sikt, sier Jeff Volek, universitetslektor i kinesiologi ved universitetet.

Jeff Volek tilføyde også at forskjellen var mest synlig hos menn, selv om kvinner også mistet mer vekt på et kosthold med lite karbohydrater.

Forskjellene
Tidligere forskning har antydet at det er liten forskjell mellom lavfett og lavkarbo-dietter på lang sikt.

En studie av 132 pasienter gjort i Danmark viser at mennesker på lavkarbo-dietter vanligvis går ned mer de første seks månedene enn folk som går på lavfett-dittetene, men at denne forskjellen blir utjevnet etter tolv måneder.

- Menn tenderer til å legge på seg rundt magen, noe som er relativt lett å få bukt med ved å bruke forskjellige typer lavkarbo-dietter. Men hvis en mann ønsker å gå ned i vekt burde han føre en livsstil med trening og sunt kosthold, sier doktor Ian Banks, lever av Men's Health Forum.

Lavkarbo-diettene
Hele konseptet bak Atkins-dietten, som Fedon Lindberg i stor grad bygger sine råd på, er at for mye inntak av karbohydrater er årsaken til all overvekt. Atkins mener at det som betyr noe er måten kroppen opptar karbohydratene vi spiser på, ikke hvor mye fett vi spiser.

Atkins hevder at mange overvektige personer er motstandsdyktige mot insulin. Det vil si at cellene som omdanner karbohydrater til glukose (som igjen blir energi) ikke virker slik de skal. Det er her Atkins’ plan kommer inn. Man skal spise kontrollert og holde seg vekk fra karbohydrater som kommer fra hurtigmat og junkmat. Konseptet går ut på å innta veldig lite karbohydrater og erstatte det med protein.

Ved å redusere inntak av karbohydrater til mindre enn 40 gram til dagen (det tilsvarer mindre enn et pølsebrød) vil man komme inn i en prosess som kalles ketosis. Ketosis er en tilstand hvor kroppen bruker fett som brensel. Atkins hevder også at denne tilstanden vil påvirke insulinproduksjonen som igjen vil forhindre at mer fett vil bli dannet.

Enkelte kritikere hevder at denne dietten kan ha konsekvenser som for eksempel nyreskader, tynnere beinstruktur og høyt kolesterol. Men ingenting av dette er foreløpig blitt bevist med tilstrekkelig dokumentasjon.

Siste saker fra Mozon.no
PC-titting kan gi alvorlig øyesykdom
Mer kunnskap om psoriasis
Farlig støv og eksos
Dårlig ånde er lett å behandle
Slanking for slubberter

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere