Feier konkurrentene av banen

Foto: (WindowsMobile)

TV 2 Nettavisen har testet den siste håndholdte PCen med innebygd mobiltelefon fra Qtek, og vi er mildt sagt imponert.

09.12.03 07:50

La det være sagt med én gang, Qtek 2020 Smartphone er ikke en håndholdt for de som bare skal ha et leketøy. Både pris og funksjonalitet tilsier noe helt annet.

For rundt 9000 kroner får du den råeste håndholdte med innebygd mobiltelefoni som er på markedet i dag.

Med Blåtann, integrert kamera, tilgang til e-post og kalender, trippelbåndsdrift og gode utvidelsesmuligheter har denne telefonen alt.

Innfrir lovnadene
Dette er den første håndholdte hvor du alltid er oppdatert, slik håndholdte har lovet siden de først kom på markedet.

Spesifikasjoner for Qtek 2020 Smartphone:
- 400 Mhz prosessor basert på Intel Xscale teknologi.
- GSM Triband.
- GPRS Klasse 10 / alltid på.
- Integrert stillbilde og videokamera.
- Blåtann-støtte.
- Infrarød port.
- 128 MB RAM
- SDIO ekspansjonsport med støtte for Wifi kort og strekkode leser.
- Skjerm med 65 536 farger, 320 x 240 piksler.
- MMS meldinger.
- Norsk telefonsupport

For å ta maskinvaren først. Qtek 2020 leveres med batterilader, beskyttelsescover i sort skinn, kombinerte øretelefoner og hands-free, dokkingstasjon med plass til ekstra batteri, lader og et minnekort som gir automatisk konfigurering av telefonbiten.

Ekstra batteri følger ikke med, og kommer til å koste mellom 800 og 1 000 kroner. Sim-kortet settes inn bak batteriet, og er noe knotete å få på plass.

Lekkert design
Den nye smartphone’en har et elegant design i sort og sølv og har integrert antenne slik at helhetsinntrykket ikke ødelegges av utstikkende deler.

Den er litt større enn enkelte av konkurrentene, men siden få av disse har innebygd GPRS kan sammenlikningen lett bli urettferdig. Størrelsen er 130 x 70 x 19 millimeter, og veier knappe 185 gram med batteri.

På toppen er det plass til SD-kort, slik at du kan utvide minnet så mye du ønsker. Men det virkelig geniale er at Qtek’en støtter SDIO-standarden, noe som betyr at du også kan bruke I/O-kort.

For de som ikke er helt oppdaterte på trebokstaversforkortelsene, betyr det at du kan koble til GPS eller gå trådløst. Det er også mulighet til å koble på en ekstern antenne.

Viser vei

Kjøper du TomTom 2.0 bluetooth GPS for QTEK, får du kart over 98 prosent av Norge, og en behagelig kvinnestemme guider deg rundt veiene på norsk. På den måten kan 2020 også fungere som en kjørecomputer.

Med 128 MB RAM har Qtek 2020 massevis av lagringsplass. Standard-RAMen krever konstant strømtilførsel – ellers mister du alle lagrede data.

Backup på plass
Operativsystemet er installert på 32 MB FlashROM som er integrert i prosessoren. Men Qtek har ytterligere 32 MB FlashROM, og rundt halvparten av plassen fungerer som backup i tilfelle du skulle gå tom for strøm. Uvurderlig.

Skjermen er det heller ingenting å utsette på. Standard oppløsning er på 240 x 320 piklser og 16.bits farvedybde.

Kontrasten er super, hvitt framstår virkelig som hvitt og skjermen lar seg lett lese av selv om du ser skrått inn på den – også i dagslys.

Dobler som MP3-spiller
Med mye minneplass og gode utvidelsesmuligheter lar 2020 seg også bruke som MP3-spiller, og lyden er svært bra. I tillegg kan høyttalerne fungere som handsfree.

Batterilevetiden er også meget bra. Total batterilevetid er litt under fem timer. Bruker du Qtek’en normalt, ikke som MP3-spiller, vil batteriet vare opp til tre dager.

2020 har et integrert digitalt kamera. Som alle telefonkameraer er ikke kvaliteten overveldende, men holder til greie bilder under gode lysforhold.

Kameraet kommer dessverre ikke med innebygd blits, noe som gjør det nesten umulig å ta gode bilder dersom lysforholdene ikke er bra. Du kan også ta video med kameraet.

Den innebygde Blåtann-modulen fungerte helt fint sammen med trådløse øretelefoner, og brukergrensesnittet er enkelt og lett forståelig.

Automatisk konfigurering
Leverandørene av Qtek har virkelig forstått at ikke alle som ønsker å bruke ny teknologi har lyst til å sette seg i detalj inn i det som foregår bak skjermen. Mye av funksjonaliteten bli aldri tatt i bruk, fordi konfigurasjonen er for vanskelig.

Det problemet slipper du med 2020. Modellen leveres med en minnebrikke som gir automatisk konfigurering av telefondelen i den håndholdte.

Nettopp konfigurering av GPRS, MMS og SMS-innstillinger oppleves som et problem for mange.

2020 krever ikke andre kunnskaper enn at du vet hvilken teleoperatør du bruker. Når du setter inn minnekortet starter konfigureringen automatisk, og du trenger bare å velge hvilken teleoperatør du bruker.

Les Nettavisen når du vil
Du har tilgang til internett når som helst, hvor som helst og oppkoblingen skjer superraskt over høyhastighets GPRS.

Funksjonen ”fit to screen” gjør at internettsidene blir enkle å lese, og du slipper å navigere framover og bortover for å lese en sak. Her legger all tekst seg nedover i en kolonne, slik at du enkelt blar nedover for å lese mer.

Du kan også koble deg til MSN Messenger og chatte, sjekke kontakter eller se hvem som sitter ved PCen sin.

E-post når som helst
Telefonen synkroniserer enkelt e-post, kontakter, kalender og dokumenter mot en PC slik at din informasjon er tilgjengelig på telefonen til enhver tid.

Bruker bedriften din en Exchange 2003 server, kan du også foreta synkronisering av e-post og kalender enten via GPRS eller ved å koble seg opp mot et trådløst nettverk ved hjelp av et trådløst nettverkskort.

For business-brukeren kommer Qtek med enda en knall-løsning. En ekstra jakke lar deg koble 2020 direkte opp mot en projektor, og du kan kjøre presentasjoner rett fra din håndholdte. Det burde imponere mulige kunder.

Gir deg regnskapstall
Qek 2020 gir deg tilgang til næringslivsinformasjon, personopplysninger og markedsinformasjon rett i lomma.

Telefonen leveres nemlig med forretningsapplikasjonen BizMobile. Denne løsningen innebærer blant annet at man enkelt og raskt kan oppdatere seg på eierforhold, kontaktnavn og regnskapstall til selskaper og personer i næringslivet.

Et søk tar kun få sekunder og gir massevis av informasjon. Det er tydelig at mobiltjenester har nå kommet et betydelig skritt lengre enn spill og underholdning!

Fotball overalt
Det gjør telefonen utmerket for bedriftsbruk, men en vanlig bruker som er ute etter det nyeste av det nye vil også ha mye glede av Qtek 2020.

I januar kommer Fotballextra, en samarbeidstjeneste med TV 2 hvor kampdata fra norsk og engelsk fotball oppdateres live, du finner oppdatert informasjon om klubbene, gule og røde kort og en hel haug med annen info.

Alt i alt må vi konkludere med at Qtek Smartphone er det beste produktet i sin klasse på markedet i dag. Nå begynner vi endelig å nærme oss visjonen om det totalt mobile kontor, og internett overalt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.