RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feier vekk siste tvil om tysk pant

Sist oppdatert:
Pantemotstaderne gikk på et nytt og sannsynligvis det siste nederlag i den tyske forvaltningsdomstolen i går. Samtidig går opposisjonspartiene CDU/CSUs pantefraksjon ut å bedyrer fortsatt støtte til panteloven
Forvaltningsdomstolen i Stuttgart avviste i går den siste viktige klagesaken mot den nye panteordningen i Tyskland. Saken er etter det iMarkedet.no forstår den siste av noen interesse som var igjen i det tyske domstolsapparatet, og var fremsatt av en rekke drikkevareimportører til Tyskland.

Det tyske miljøverndepartementet med minister Jürgen Trittin i spissen skriver i en kommentar at de ønsker rettens beslutning velkommen, og oppfordrer pantemotstanderne nå til å ta del standardisering av det nye pantesystemet.

Importørene mente den nye lovgivningen ikke var forenlig med EU-loven, men dette synet delte ikke forvaltningsdomstolen i Stuttgart. Forvaltningsdomstolen syn i saken er viktig da EU-domstolen i sin dom i desember i fjor overlot til den nasjonale forvaltningsdomstolen å vurdere spørsmålet.

Vil opprettholde panten

Det kan gå mot nyvalg i Tyskland etter at regjeringspartiet SPD sist helg gikk på et nederlag i tyske lokalvalg. Det største opposisjonspartiet CDU/CSU ligger an til å overta flertallet i Forbundsdagen og regjeringsansvaret, ved et nyvalg .

Dette har fått analytikere til å skape tvil om den nye panteloven. CDU/CSU var i utgangspunktet mot panteinnføringen, men flere av de CDU/CSU kontrollerte forbundslandene endte i fjor høst opp med å bli arkitektene sammen med Trittin for den nye panteloven som ble vedtatt rett før nyttår.

CDU-kontrollerte Baden-Württemberg og CSU kontrollerte Bayern var blant Trittins viktigste støttespillere, og nå gjentar Baden-Württembergs miljøvernminister Tanja Grönner støtten.til loven de var med på å utforme.

- Denne kjennelsen om panteplikten er av stor betydning(...) Etter beslutning gjelder panteplikten likt for utenlandske og nasjonale drikkevareprodusenter, skriver Grönner i en uttalelse etter Stuttgart-dommen.

Det slås fast at Stuttgart-dommen betyr at panteloven har passert det siste hinderet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere