RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feige tiltak mot fravær

Foto: Berit Roald (Scanpix)
Sist oppdatert:
Arbeidsgiver får regningen og ansvar, men ikke makt til å få ned sykefraværet.

Regjeringens ekspertgruppe om sykefravær er berget som fødte en mus.

Slik måtte det bli når politikerne på forhånd hadde bestemt at arbeidstakerne ikke skal ofre fem øre hvis de blir syke.

Det mener utvalget også: «Ekspertgruppen mener det er hevet over enhver tvil at reduksjon i lønn ved sykefravær reduserer det totale sykefraværet.»

Å utvide egenmeldingsperioden fra tre til ti dager - og sende mer av regningen til arbeidsgiver - vil ha liten effekt på fraværet.

Men når utvalget ikke får bruke «nøytronbomben», er de foreslåtte tiltakene fornuftige:

Å gjøre delvis sykmelding til hovedregel. De fleste har noe arbeidsevne og blir friskere av å være litt i arbeid.

Ta legene bort fra korttidsfraværet, og øke egenmeldingsperioden fra tre til ti dager, er balansert og mindre byråkratisk.

En økonomisk straff for arbeidsgivere som ikke legger til rette for noe arbeid hvis arbeidstaker er delvis sykmeldt.

Utvalget ønsker at arbeidsgiverne i sum ikke skal betale mer enn før. De skal betale mer av langtidsfraværet, mot å få en mindre regning for korttidsfraværet:

«Forslaget om å gi arbeidsgiver et delansvar for 100 pst. sykefravær etter åtte uker kombinert med redusert arbeidsgiverperiode fra 16 til 10 dager er motivert ut fra et ønske om å gi arbeidsgiverne sterkere insentiver til å forebygge langtidsfravær og utstøtning, samtidig som den samlede arbeidsgiverfinansieringen holdes tilnærmet uendret», heter det .

NAV får jobben med å følge opp arbeidsgiverne og å bedømme om de har gjort nok for å slippe unna «straff» for å støte ut folk med noe arbeidsevne. Det er fornuftig nok, men det er viktig at også arbeidstaker risikerer økonomiske tap ved ikke å følge opp.

Alt i alt virker ekspertgruppens forslag som moderate og fornuftige - for ikke å si feige.

De første reaksjonene tyder da også på at alle interessegruppene har tatt imot rapporten uten å få kaffen i halsen. Det er ikke noe godt tegn.

De eneste som aldri blir spurt er skattebetalerne, eller de som venter på bedre sykehjem, bedre skole eller bedre veier - altså ting politikerne alternativt kunne brukt pengene på.

I praksis betyr utvalgets forslag at Norge aksepterer et sykefravær som koster staten og bedriftene 60 milliarder kroner i året. Vi er hvertfall ikke villige til å ta den bitre medisinen.

Alle vet hva som skal til for å få ned sykefraværet, men ingen er villig til å ta den politiske kostnaden ved å gjennomføre det.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere