*Nettavisen* Nyheter.

Feil fôr gir hunden eksem

Foto: Monika Wisniewska (Shutterstock)

Mange hunder er utsatt for atopisk eksem.

25.02.09 11:23

GÅ RETT TIL DYRESIDEN

Atopisk eksem er et problem hos mange hunderaser. Nå har et svensk forskningsprosjekt kartlagt problemet over to år, og de har funnet ut at det er store mørketall.

- Det er viktig at man får større bevissthet rundt problematikken, sier Ane Nødtvedt, til Forskningsforum Hund.

Plagsomt
Hunden kan få kløe, rød hud på labber, ansikt og buk og tilbakevendende ørebetennelse. Plagene kan gjøre hverdagen uutholdelig for dyrene.

For å stille diagnosen kreves det utredning hos veterinær. Hunden må sjekkes for reveskabb, lus og bakterieinfeksjoner for å utelukke andre hudsykdommer.

- Dessverre vises ikke sykdommen på en enkel blodprøve, og gjør at man må foreta tester som tar lang tid. Det, sammen med diffuse symptomer, har nok ført til at det er store mørketall på området, sier Nødtvedt.

Les mer fra Dittdyr.no:

Kjæledyr var ulv

Demp smertene til kjæledyret

Ny treningsmetode begeistrer

Arv og miljø
Forskerne i prosjektet «Epidemiology of canine atopic dermatitis» mener arv og miljø er like store faktorer for atopisk eksem. Det er derfor viktig å skille ut plagede individene i forhold til arv.

Miljø er også avgjørende. Dyr som bor i regnfylte byer ser ut til å være mer plaget. Det samme gjelder urbane strøk. Et annet interessant funn i prosjektet er at kostholdet ser ut til å virke inn.

- En teori om hvorfor allergi har blitt vanligere og vanligere hos mennesker er at vi får i oss for lite av disse «snille» bakteriene som er så viktige for utviklingen av et sunt immunforsvar. Nå ser det ut som om det samme skjer med hundene våre, sier Nødtvedt.

Valper fra tisper som fikk hjemmelaget mat under svangerskapet hadde nemlig mindre sjanse for å utvikle allergi som voksne. Dette er indisier på at kommersiell fôr er for renslig og bakterieløs. En løsning på dette er å tilføre litt yoghurt i fôret slik at melkesyrebakterier blir en naturlig del av kostholdet til drektige tisper og valper.

Tilpass tilværelsen
Veterinær Torill Moseng behandler relativt mange tilfeller av ulike typer allergi hos hund. Veterinærer foreslår ulike tiltak ved slike plager.

- Det finnes ulike typer spesialfôr ved fôrallergi. Man bør også bruke tepper om hunden har støvallergi, sier Toril Moseng til Nettavisen.

Moseng sier det er viktig å ta med hunden raskt til veterinær om man oppdager symptomer.

- Man ser om hunden har kløe, håravfall eller eksem. Da må man raskt oppsøke dyrlege, avslutter Moseng.

Det svenske prosjektet har pågått i to år, og har undersøkt 120 syke hunder med blodprøver og annen informasjon. I tillegg har forskerne brukt tallmateriale fra 400.000 forsikrede hunder.

Har du noen erfaringer eller råd om eksem på hund? Diskutér her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.