*Nettavisen* Nyheter.

Feil og mangler i blodbankene

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

- I verste fall kan utfallet bli fatalt, sier direktør i Helsetilsynet.

31.03.09 07:24

Det er feil og mangler hos mer enn halvparten av blodbankene i Norge, og kontroll av blod som gis til pasienter er mangelfull, viser en tilsynsrapport fra Helsetilsynet.

Rapporten avslører dårlig kontroll av blodgivere, mangelfull testing av blod, feil oppbevaring og transport.

- Kan bli fatalt
- Det er svært alvorlig at kontrollen av blodgivere svikter. Det betyr at smittet blod kan slippe igjennom. Det er en viss fare for at pasienter ved norske sykehus kan få infisert blod, og dermed blodforgiftning, sier direktør Lars E. Hanssen i Helsetilsynet til Aftenposten.

Han sier utfallet i verste fall kan bli fatalt i slike tilfeller.

Helseministeren overrasket
Hanssen er overrasket over alle feil og mangler som avdekkes i rapporten. Rapporten er basert på tilsyn av 14 av landets blodbanker i 2008.

- I utgangspunktet trodde vi at det var en god kvalitetskultur ved norske blodbanker. Vår kontroll viser en noe annen virkelighet, sier Hanssen.

Han forventer at blodbankene rydder opp i forholdene umiddelbart. Regelverket er klart, det er bare å følge det, slår han fast.

I år skal Helsetilsynet ta for seg blodbankene som ikke ble kontrollert i fjor. Hanssen oppfordrer dem til å ha kontroll i sysakene når tilsynsfolkene kommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.