Feilaktig dømt - får 260 millioner i erstatning

GIGANTERSTATNING: Kevin Richardson, en av de fem mennene som i 1989 ble feilaktig dømt for en overfallsvoldtekt, er tilkjent hele 260 millioner kroner i erstatning. Dette bildet er fra juni i år, etter en pressekonferanse i New York.

GIGANTERSTATNING: Kevin Richardson, en av de fem mennene som i 1989 ble feilaktig dømt for en overfallsvoldtekt, er tilkjent hele 260 millioner kroner i erstatning. Dette bildet er fra juni i år, etter en pressekonferanse i New York. Foto: Andrew Burton

06.09.14 13:02

Fem menn som ble feilaktig dømt for en brutal overfallsvoldtekt i Central Park i New York for 25 år siden, er tilkjent til sammen 41 millioner dollar i oppreisning.

En føderal dommer godkjente denne uken kjennelsen som setter punktum for sak som startet da fem mørkhudede tenåringer fra Harlem ble feilaktig dømt for å ha voldtatt og nesten drept en 28 år gammel, hvit kvinne.

New Yorks borgermester Bill de Blasio hyller forliket, som gir hver av de nå frikjente mennene rundt 1 million dollar (6,2 millioner kroner) for hvert år de satt fengslet, til sammen rundt 257 millioner kroner.

Det var en vårnatt i 1989 at 28 år gamle Trisha Meili ble overfalt da hun var på joggetur i den legendariske New York-parken. Hun ble voldtatt og mishandlet så brutalt at hun siden ikke har kunnet leve et normalt liv.

Overfallet skapte enorm oppmerksomhet. Fem mørkhudede tenåringer ble pågrepet i nærheten og dømt for voldtekten, til tross for at det fantes store hull i påtalemyndighetens argumentasjon under rettsbehandlingen. De fem mennene tilbrakte mellom seks og 13 år i fengsel før en serievoldtektsmann innrømmet at han hadde overfalt Meili alene den aktuelle aprilkvelden.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.