Gå til sidens hovedinnhold

Feilkoblet utstyr under hjerteoperasjon

Oslo politidistrikt har gitt Oslo Universitetssykehus et forelegg på 700 000 kroner, etter at en 55-årig mann døde etter en hjerteoperasjon i 2011.

OSLO: Politiet har siktet sykehuset for brudd på helsepersonelloven og internkontrollforskriften. Bakgrunnen for forelegget er en hjerteoperasjon som ble foretatt 21. februar 2011.

Feilkoblet utstyr

I forbindelse med operasjonen ble det gjort feil hos helsepersonell ved at deler av utstyr ble feilkoblet. Dette medførte at pasienten feilaktig fikk tilført luft i blodkar til hjernen og resulterte i en alvorlig hjerneskade. Mannen døde fem dager senere som følge av skaden.

– Selv om forsvarlighetsnormen hos helsepersonell ifølge siktelsen er overtrådt, mener politiet at enkeltpersoner ikke bør straffes. Ansvaret for at det ikke ble gitt forsvarlig behandling mener politiet at sykehuset har ved at det ikke var etablert systemer for å forebygge menneskelig svikt og god nok internkontroll.

– Disse manglene innbærer et markant brudd på forsvarlighetskravet fra Oslo Universitetssykehus sin side, opplyser Oslo-politiet i en pressemelding.

– Rutineoperasjon

Politiet ser svært alvorlig på denne hendelsen, og det er på denne bakgrunn at sykehuset er gitt en foretakstraff på 700 000 kroner.

Operasjonen som ble utført, var en standard bypassoperasjon på hjertet. Det utføres ca 3 000 slike i året i Norge, og inngrepet betegnes som en rutineoperasjon.

Statens helsetilsyn har vurdert saken, og det har også vært en tilsynssak mot sykehuset og mot helsepersonell.

Oslo universitetssykehus har frist til 17. februar med å ta stilling til om de vedtar forelegget.

LES OGSÅ: KOMMENTAR: «Mennesker er født her, de har dødd her, folk har kjempet for livet»

LES OGSÅ: Forslått 92-åring sendt hjem alene

Reklame

Ekstremt høy strømpris – slik kutter du regningen