RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feilmerket garn - jaget av politi

Geir Dalseg mener politiet går i garnet og prioriterer fillesaker fremfor skikkelig kriminalitet.

Årsaken til at han har havnet i unåde hos politiet, er at han hadde merket fiskegarnet sitt med båtnummeret, i stedet for å merke det med navn og adress.

Dalseg hadde satt ut garn ved sin hytte på Hvaler i Østfold i sommer, men da garnet var borte reagerte han ikke spesielt på det.

- Garnet var borte dagen etter da jeg skulle hente det. Jeg har mistet flere garn, så jeg reagerte ikke på det, sier Geir Dalseg til Nettavisen.

Fikk telefon fra politiet
1,5 måned etterpå fikk Dalseg en telefon fra politiet. De hadde funnet frem til Dalseg gjennom båtnummeret i småbåtregisteret.

- Jeg svarte «ja» til at jeg har hytte på Hvaler. De hadde sett bøya med båtnummeret og funnet frem til meg i båtregisteret. Så spurte jeg hva problemet var ettersom det ikke hadde vært noe problem for dem å finne frem til meg. De svarte at garnet ikke var merket forskriftsmessig og at vi som setter ut garn er forpliktet til å sette oss inn i reglene og merke garnet forskriftsmessig med navn og adresse, sier Dalseg.

Tidligere har Dalseg bare merket garnet med hyttenummer uten at det har vært noe problem.

- Jeg tenkte at hvis jeg merker det med båtnummeret, så bør alt være i orden, sier han.

Feilprioritering av politiet
Hvaler lensmannskontor har en oppklaringsprosent på 24,6 i 2007 og 21,9 per 1. oktober 2008.

- Det er mulig min sak bedrer statistikken, men det er ikke mitt bord. Jeg har kun påpekt en situasjon som jeg synes var litt unødvendig. Jeg har ikke peiling på statistikk, så jeg har ikke så mye kommentarer til det, sier Dalseg.

Dalseg synes at politiet bruker for mye ressurser på denne saken.

- Det går kanskje an å bruke tiden på noe annet. De kan sette en lapp på bøyen, og si ifra at du må merke bøyen riktig, sier Dalseg.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dalseg mener også at dersom han ikke hadde vært ærlig, så hadde politiet kanskje prioritert annerledes.

- Hvis jeg hadde nektet for å kjenne noe til det, da hadde de hatt et problem. De hadde vel ikke giddet å følge det opp, for da måtte de ha dokumentert at det er jeg som har gjort det. Politiet henlegger mange saker på grunn av bevisets stilling, men dette er en sak som er lett for dem, så det har noe med det å gjøre. Jeg trodde jeg hadde gjort det riktige. Politimannen jeg snakket med skulle bringe det videre, sier han.

Dalseg risikerer å måtte møte i retten dersom han ikke godtar forelegget.

- Han spurte om jeg godtok et forelegg. Men det vil jeg ikke godta uten at jeg vet beløpet. Politimannen visste ikke beløpet, men man må godta uansett ellers må man møte i rettslokalet i Fredrikstad. Man kan protestere etter at man har mottatt forelegget, men da må han også møte i rettslokalet i Fredrikstad, sier Dalseg.

Ifølge din side er det politijuristen i Fredrikstad som bestemmer størrelsen på forelegget, derfor fikk ikke Dalseg vite summen.

Konfiskerte garnet
I tillegg konfiskerte politiet garnet hans.

- Politimannen spurte om jeg godtar at politiet konfiskerte garnet, og jeg svarte at det godtar jeg aldeles ikke. Jeg mener at jeg ikke har gjort noe ulovlig, sier Dalseg.

Garnkonfiskering er ikke det mest prioriterte hos Hvaler lensmannskontor, men ifølge førstebetjent Rune Jensen, så er det et viktig arbeid.

- Vi sjekker ikke folks garn hele tiden, det er spesielt for høsten. Hver sesong konfiskerer vi noen titalls garn, sier førstebetjent Rune Jensen på Hvaler lensmannskontor til din side.

Politiadvokat Arild Eikaas i Fredrikstad forteller at det kommer inn syv til ti lignende saker hver sommer, men at han selv ennå ikke har prioritert saken.

- Jeg har faktisk ikke lest saken ennå. Altså, jeg har foreløpig ikke prioritert den ennå. Derfor kan jeg heller ikke kommentere den, sier Eikaas til din side.

Saker som ligner på Dalseg sin pleier å få noen tusenlapper i bot. Organisert garnjuksing får langt høyere bøter.

Må kjøpe nytt garn
Men Dalseg kommer ikke til å gi seg med garnfisket av den grunn.

- Jeg må kjøpe et nytt garn, sier Dalseg.

Dalseg tror ikke at noen av han hyttenaboer på Hvaler har opplevd det samme.

- Det forsvinner noen garn her og der. Det er kanskje ikke noe man snakker om heller. Men hvis politiet drar opp umerkede garn, så er det jo klart at de forsvinner, sier Dalseg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere