RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feirer 15 mill med Heyerdahl

Foto: Scanpix/Heiko Junge
Sist oppdatert:
Kon Tiki-museet har passert 15 millioner besøkende, og markerer seg selv med ny utstilling. Ny bok og ekspedisjon er også på trappene.

Museet åpnet i 1951 og har siden det hatt et snitt på 300.000 besøkende i året.

- Det er jo helt utrolig, sier Halfdan Tangen til TV 2 Nettavisen.

Interessen for arbeidet til en av Norges mest kjente personligheter, har variert igjennom årene museet har eksistert.

- Etter Ra-ekspedisjonen fikk museet Ra 2 i tillegg til Kon-Tiki-flåten. Så det året var det veldig godt besøkt. Det samme gjaldt i 1978 da Heyerdahl brant Tigris. Og etter åpningen av OL på Lillehammer ble det mye fokus på Heyerdahls arbeide.

- God formidler

Heyerdahls film om Kon-Tiki er til nå den eneste norske filmen som har fått Oscar i 1951. Internasjonal oppmerksomhet har arkeologen også fått for sine mange bøker som til sammen er oversatt til 70 språk, og solgt i 50 millioner eksemplarer.

- Det er jo det som var spesielt med Heyerdahl, at han var så flink til å formidle, pongterer Tangen.

Ny biografi

I høst er Heyerdahl atter bokaktuell med Ragnar Kvam sin todelte biografi om ham. Den kommer til å bli den mest omfattende som er laget, mye fordi familien Heyerdahl for første gang har stilt alle arkiver tilgjengelig for Kvam .

Viser unike funn

Utstillingen som åpnet torsdag viser Heyerdahls arbeid i Peru i perioden 1988 til 1992 finansiert blant annet av Kon-Tiki Museet. I perioder var dette det største arkeologiske utgravningsprosjekt i verden.

Perus ambassadør Mr. Max de la Fuente Prem åpnet i går utstillingen sammen med styreformann Thor Heyerdahl jr.

Utstillingen viser unike funn fra utgravningene i Tucume. Fra inka-perioden (1470-1532 e.Kr.) ble det blant annet funnet en mumie sammen med restene av 23 veversker.

- Noe av dette har vært vist før, men ikke samlet som nå. I korte trekk viser den rimelig klare beviser på at vært samkvem mellom Peru og Påskeøya.

Ny ekspedisjon

28. april neste år er det duket for en ny Heyerdahl-ekspedisjon. Da er det barnebarnet Olav som skal ta seg fra Peru til Tahiti. Etter planen vil seilasen ta 100 dager.

- Et viktig poeng er et Olav har tenkt å bevise at flåten kan styres. De skal altså seile og ikke drive over havet, presiserer Tangen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere