*Nettavisen* Nyheter.

Feirer du Valentinsdagen?

VALENTINSDAGEN: Mens noen velger å feire Valentinsdagen, så lar andre dagen gå sin vanlige gang. Foto: Elisabeth Febjør ( Side2 )

Vi gikk på gaten og spurte.

14.02.11 16:46

(SIDE2): St. Valentinsdagen, på norsk også kalt «Alle hjerters dag», markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk.

Dagen feires særlig i engelskspråklige land, og er ennå ikke en etablert tradisjon i Skandinavia.

Imidlertid har flere kommersielle aktører, handelsstanden og Posten satser millioner av kroner på å promotere dagen – for å gjøre dagen viktig også i Norge.

En viss popularitet
Tilsvarende tendens er sett i Sverige og Danmark. Ifølge en undersøkelse fra 2004 visste 70 prosent av norske menn ikke når Valentinsdagen var, mens 7 av 10 kvinner visste svaret. I 2010 hadde dagen fått en viss popularitet i befolkningen, i størst grad blant dem som levde i parforhold.

Hver tredje person i et forhold sa at de skulle markere Valentinsdagen ved å sende sin kjæreste eller venn en hilsen, gave eller annen oppmerksomhet, ifølge Dagbladet.

I Norge er altså status at nærmere 70 prosent av dem som er i parforhold ignorerer Valentinsdagen.

LES OGSÅ:Fikk eskortepiker på døra

Gaver
En av tre nordmenn bruker mer enn 400 kroner på Valentinesgaver, viser en undersøkelse gjennomført av eBay International Market.

– Ja, jeg vet at det er Valentinsdagen i dag. Jeg dagen feirer hvert år. I år har jeg kjøpt blomster til min kjæreste, sier Yassin Bechichi til Side2.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

– Jeg feirer ikke Valentinsdagen. Jeg har ingen å feire med, siden jeg ikke har kjæreste. Men hvis jeg hadde hatt kjæreste, hadde det vært en annen sak. Jeg er egentlig litt romantisk av meg, sier David Vågand.

– En vanlig dag
Mange er kritiske til feiringen av Valentinsdagen, og mener den kun er innført av handelsstanden for å få oss til å handle mer.

– Jeg har fått med meg at det er Valentinsdag i dag. Men jeg feirer det ikke, i den forstand. Jeg synes den tradisjonen er mer amerikansk, og vi i Norge ikke er helt «der» enda. Det er ikke en like stor tradisjoner her. Jeg synes det er koselig med litt oppmerksomhet, men for min del er det bare en helt vanlig dag, sier Sarah Hjorthol.

Morsdag er det lang tradisjon for i Norge. I år falt de to dagene rett etter hverandre.

– Vi vet at det er Valentinsdagen. Men vi feirer det ikke. Jeg sa «Gratulerer med Valentinsdagen» i dag morges da vi våknet, så sa han «Ditto». Vi feiret jo morsdagen i går, for aller første gang. Så det var spesielt nok, sier de nybakte foreldrene til Side2.

Klikk på bildet for å forstørre.

MORSDAG: Paret fikk nylig sitt første barn, og valgte heller å prioritere morsdag. Foto: Elisabeth Febjør ( Side2 )

Kanskje er en klem og gode ord nok?

LES MER:- Every day is Valentine's Day

Kilde: Wikipedia

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag