RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feirer Ibsen i 72 land

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Noe av det mest overveldende ved Ibsen-året er hvor stor dikteren er utenfor Norge.

Det mener daglig leder i sekretariatet for Ibsen-året, Randi Thorsen.

- Hele 72 land har meldt inn sin deltaglese i markeringen. Jeg er helt overveldet, sier hun til Kanal24.

- Det som er så interessant er at han tolkes så forskjellig i de ulike kulturer, forteller hun og mener det står i sammenheng med Ibsens stil: At han stilte spørsmål i stedet for å gi svarene. Dette er en av hovedgrunnene til at dikterens storhet i så stor grad overskrider samtidens og hjemlandets grenser.

Prisutdeling og tv-show

I år er det 100 år siden Ibsen døde. Markeringen er like mangfoldig som det finnes spørsmål i Ibsens stykker. I programmet inngår alt fra regatta i Terje Vigens fotspor i Grimstad, til festivalen «Staging Ibsen in Asia» i Bangladesh i mai.

Den offisielle åpningen står 14. januar i Oslo rådhus og vil bli sendt på NRK. Showet vil romme kortfilmer av Ibsens liv og diktning, kunstneriske innslag, samt prisutdeling til kvinnelige Ibsen-stjerner.

LES MER: STJERNEKVINNER TIL IBSEN

Økte tilskuddet til Egypt

Henrik Ibsen ble født i 1828 og debuterte med stykket «Catilina» i 1850. Han utga til sammen 26 dramaer som har gitt ham et internasjonalt ettermæle uten sidestykke i Norge.

Til sammen vil det bli avviklet rundt 3000 små og store arrangementer i inn- og utland i løpet av Ibsen-året. Et definitivt høydepunkt er ventet å bli oppsetningen av Peer Gynt ved Giza-sfinxen i Egypt i oktober. Denne fikk tildelt åtte ekstra millioner over statsbudsjettet i fjor.

Den planlagte Peer Gynt-oppsetningen i New York har også fått mye omtale i media, etter at Ari Behn engasjerte seg i saken. Forestillingen hadde urpremiere ved den nationale Scene under Festspillene og har i høst vært et av trekkplastrene ved teateret. Nå knyttes det stor forventing til oppsetningen i New York.

IBSEN.NET: GIR OVERSIKT OVER ALLE ÅRETS ARRANGEMENTER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere