Mer en hundre haitiske, foreldreløse barn ankom Frankrike denne uken for å tilbringe julen med sine nye familier.

Barna, som er i alderen fra 18 måneder til to år gamle, ble fraktet til Frankrike med et passasjerfly som var chartret av franske myndigheter. Dermed rakk de akkurat hjem i tide til å feire jul.

- Jeg har ikke engang hørt henne snakke ennå. Dette er et gledens øyeblikk, sier den franske engelsklæreren Delphine Rivière. Hun har nettopp adoptert 20 måneder gamle Erika.

Dokumentene forsvant i jordskjelvet
Delphine og ektemannen var omtrent ferdig med hele adopsjonsprosessen da jordskjelvet rammet Haiti i januar i år. Alle dokumentene, inkludert Erikas fødselsattest, gikk tapt da regjeringsbygningene kollapset i skjelvet.

Valérie Damilleville er en annen adoptivmor som traff sin adoptivsønn Jean (19 md.) på flyplassen Charles de Gaulle.

- Alt er gjort klart for ham. Jeg har varme klær, en teddybjørn, ullsokker, små sko, kjeledress, leker, kjeks og melkeflaske.

300 barn holdt tilbake
300 adopsjonsbarn har blitt holdt tilbake i det katastroferammede Haiti som følge av manglende dokumentasjon. Men også frykten for at Frankrike skal bli beskyldt får å bortføre barn, slik som amerikanske misjonærer ble da de forsøkte å ta med seg 33 barn ut av Haiti tidligere i år, har ført til at prosessen har blitt utsatt.

Det er den tidligere franske utenriksministeren Bernard Kouchner som har vært skeptisk til å sluttføre adopsjonene uten de nødvendige papirene.

Men etter at Kouchner gikk av som utenriksminister i forrige måned, tok hans etterfølger Michèle Alliot-Marie grep og fikk fortgang i prosessen.

Dette førte til at myndighetene i Haiti og Frankrike i forrige uke signerte en avtale som gjorde det mulig å fullføre adopsjonen til alle barna, til tross for at både visum og pass manglet.

Les også: Rasende mobber lynsjer voodooprester

Bitte lille julaften ble 114 av barna fraktet til sitt nye hjemland Frankrike. Ytterligere 90 barn ble fraktet til Frankrike lille julaften. Mens myndighetene fortsatt undersøker saken til 37 barn.

Andre har allerede blitt plukket opp av sine nye, rike adoptivforeldre med fly i Haiti.

Sjekkes for kolera
Legepersonell var også til stede på flyplassen for å undersøke barna for kolera. Mer enn 2500 mennesker har den siste tiden dødd av kolera i det katastroferammede landet.

Emmanuelle Guerry, som er ledere for foreldrenes pressgruppe SOS Haiti Enfants, mener franske myndigheter har vært altfor treige med å tilrettelegge for adopsjonene. Hun retter spesielt kritikk mot den tidligere utenriksministeren Kouchner.

- Bernard Kouchner hadde ingen respekt for familiene. Han mistenkte oss for å være kidnappere, men alle adopsjonsprosessene var allerede under oppseiling før jordskjelvet, sier Guerry.

Kilde: The Independent