RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Feitere uten frokost

(thinkstock)
Frokostvanene våre er kartlagt.

(SIDE2): - Vår undersøkelse viser at blant de som spiser frokost hver dag, så er det færre overvektige forteller klinisk ernæringsfysiolog Ellen-Margrethe Hovland til Side2. Hun viser til at også internasjonal forskning viser det samme.

Melk.no har i vår gjennomført en større frokostundersøkelsen for å kartlegge folks frokostvaner, og torsdag ble resultatet lagt fram.

Færre næringsstoffer
Hvorfor det er slik at de som spiser frokost er mindre overvektige, er det derimot ikke like enkelt å svare på.

- Frokost er med på å gi kroppen en god start på dagen, i tillegg til at den tilfører næringsstoffer. Spiser man ikke frokost, vil mange være svært sultne når de først får i seg mat og spiser dermed for fort, og mange spiser også feil mat. En annen ting som overrasker, er at de som hopper over frokosten ikke klarer å få i seg så mye næringsstoffene som de burde i løpet av en dag, slik de som spiser frokost gjør. Frokostdropperne spiser nemlig ikke mer mat når de først spiser, sier Hovland, og peker på at det ikke er kalorinivået som avgjør.

Hovland peker også på at andre undersøkelser viser at det er sammenheng mellom utdannelse, vekt og aktivitetsnivå.

- Vi vet at de som har høyere utdannelse også er mindre overvektige, og at de trener mer. Det er nærliggende å tro at det også gjelder våre respondenter og funn.

En annen ting som overrasket Hovland, er hvor mye man skal spise til frokost, for at den dekker de 20-25 prosentene av dagsbehovet som anbefales.

- Jeg spiser for lite selv, jeg pleier å spise en brødskive. Det er overraskende mye som skal til for at det blir nok av alt og balansert.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Forskjeller på kvinner og menn
Kvinner spiser generelt oftere frokost enn menn, men undersøkelsen viser likevel at menn spiser mer grovbrød enn kvinner, og drikker mer melk. Det vi ofte regner som typiske frokostelementer. Undersøkelsen viser også at menn spiser tidligere enn kvinner, uten at det ligger en årsaksforklaring i undersøkelsen.

- Det kan være fordi de er oppe tidligere, men vi vet ikke, smiler Hovland.

Undersøkelsen viser også at det er unge gutter som drikker mest melk, mens voksne kvinner drikker minst, noe som bekymrer Hovland med tanke på kvinner lider av benskjørhet.

- Bare 40 prosent av oss får i oss meieriprodukter når vi spiser frokost. Det betyr at halvparten av kvinnene får i seg for lite kalsium, noe som er bekymringsfullt med tanke på benskjørhet.

Felles for kjønnene er at begge spiser oftere sammen med andre i helgene, selv om det er vanligst å spise alene i hverdagen.

- Det sosiale med frokosten står sterkt. Det er bare 25 prosent av de som er med i undersøkelsen har hjemmeboende barn. De spiser stort sett sammen med barna også i hverdagen, mens det virker å være langt flere som spiser sammen på lørdag og søndag.

Noen av de andre funnene i undersøkelsen:

* 69 prosent spiser frokost daglig, i motsetning til 76 prosent i 1989.

* Flere kvinner enn menn spiser frokost daglig - og eldre mennesker spiser oftere av alle.

* 68 prosent av oss spiser frokosten hjemme hver dag. 20 % spiser ukentlig et annet sted, 23 % av barna spiser i barnehage/SFO ukentlig.

* Vi spiser oftest grovbrød til frokost (231 av 365 dager i året). Deretter følger kaffe og te (208), vann (165) og melk (138). Deretter viser undersøkelsen at vi oftest har gulost, smør, juice, frukt, syltetøy, knekkebrød margarin og deretter brunost på frokostbordet.

* De viktigste årsakene til at vi spiser frokost oppgir vi å være fordi vi er sultne (47 prosent), fordi det er en god start på dagen (29) og for å unngå slapphet (25).

* Den vanligste årsaken til at vi dropper frokost er manglende matlyst (54 prosent), dårlig tid (37) og det å bli kvalm av mat på morgenen (16). For ungdom er også det å kunne sove lenge en viktig årsak til at frokosten droppes.

Mer fra Side2? Sjekk forsiden her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere