RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Spanias nye konge Felipe VI, hans kone dronning Letizia, prinsesse Sofia, prinsesse Leonor og statsminister Mariano Rajoy da den nye kongefamilien ankom nasjonalforsamlingen.
Spanias nye konge Felipe VI, hans kone dronning Letizia, prinsesse Sofia, prinsesse Leonor og statsminister Mariano Rajoy da den nye kongefamilien ankom nasjonalforsamlingen. Foto: Albert Gea (Reuters/NTB scanpix)

Felipe tatt i ed som Spanias nye konge

Sist oppdatert:
Felipe VI er Spanias konge. Han ble tatt i ed i en elegant, men enkel seremoni i nasjonalforsamlingen Cortes i Madrid.

I eden lovte den 46 år gamle Felipe å respektere grunnloven og de spanske borgernes og de autonome regionenes rettigheter.

I eden lovte den 46 år gamle Felipe å respektere grunnloven og de spanske borgernes og de autonome regionenes rettigheter, og i sin tale til Cortes hyllet han sin far Juan Carlos for forsoningen og demokratiseringen han var et viktig bidrag til gjennom fire årtier, siden Franco-diktaturet tok slutt.

Felipe var ikledd generaluniform og det røde silkebeltet som er symbol på at han nå er øverstkommanderende for landets militære. Men seremonien var preget av lite pomp og prakt, i tråd med et ønske om å vise moderasjon i de vanskelige tidene Spania gjennomlever, med hver fjerde spanjol uten arbeid og utbredt fattigdom.

Abdiserte
Den gamle kongen var selv ikke til stede under seremonien, angivelig for ikke å ta oppmerksomheten bort fra sønnens edsavleggelse, men det var derimot hans kone dronning Sofia. Felipes to små døtre satt som tente lys under farens tale, mens den nye dronningen Letizia forklarte dem hva som foregikk.

Felipe ble formelt tatt i ed om formiddagen etter at hans far, kong Juan Carlos, ved midnatt abdiserte og Felipe rent juridisk ble Spanias nye konge og statsoverhode.

Spanias nye konge Felipe VI og hans kone dronning Letizia under edsseremonien i den spanske nasjonalforsamlingen.


I strid med spansk tradisjon bestemte Juan Carlos seg for å abdisere etter at hans 39 år lange kongedømme endte i redusert helse og flere skandaler som har svekket det spanske folkets tillit til monarkiet.

Det siste strå var da Juan Carlos dro på hemmelig og rådyr elefantjakt i Afrika, sammen med sin elskerinne, mens landet var dypt inne i økonomisk og sosial krise.

Kongetro feirer
Likevel fylte tusener av kongetro spanjoler fra morgenen av hovedstadens gater for å feire den nye kongen de har så store forhåpninger til, da han kom til sentrum. Gleden ville trolig vært enda større om ikke det spanske laget ble slått ut av fotball-VM etter tapet mot Chile dagen før.

Etter å ha blitt kjørt i kortesje fra kongeslottet Zarzuela utenfor Madrid ble Felipe, Letizia og de to døtrene, Sofia og Leonor, som nå er tronfølger, tatt imot av statsminister Mariano Rajoy og representanter for Spanias væpnede styrker utenfor Cortes.

Politihelikoptre svevet i lufta over Madrid mens gater og avenyer ble sperret av og gjort klar for kortesjen. Den nye kongefamilien kjørte i en elegant gammel Rolls-Royce, eskortert av en rekke politimotorsykler, mens all annen trafikk ble stanset.

000 blomster pryder gatene langs ruta, og myndighetene har delt ut 10.000 røde og gule spanske flagg til byens taxier, og 100.000 til frammøtte langs gatene.

Setter sin lit til kongen
I et Spania preget av sparetiltak, separatister, sysselsettingsproblemer og skandaler spør spanjolene seg hva Felipe kan bidra med som konge.

Noen håper han skal bidra til å modernisere Spanias politiske system, mens andre ønsker hjelp mot arbeidsløshet og fattigdom.

Men Felipe er tross alt bare konge i et parlamentarisk demokrati og kan lite gjøre. Håpet er likevel stort om at Felipe, trass i sin symbolske rolle, kan bidra som samlende figur til dialog i forbindelse med separatistambisjonene til Catalunya.

- Den nye kongen vil bidra med sin egen personlighet og ideer, og mange håper han skal bringe endring. Jeg håper på større enhet, sa 20 år gamle Alba som var kommet for å få et glimt av kortesjen etter edsavleggelsen.

Felipe er ikke blitt berørt av korrupsjonsskandalen som hans søster Cristina og hennes mann Iñaki Urdangarín er involvert i. I motsetning til søsteren Elena var Cristina ikke til stede i Cortes.

Trass i Felipes personlige popularitet viser de siste meningsmålingene at to tredeler av spanjolene nå støtter en folkeavstemning om monarkiets framtid.

SE VIDEO: Fra kronprins til konge


Fakta om kong Felipe VI

* Sønn av kong Juan Carlos av Spania og dronning Sofia, født 30. januar 1968 i Madrid.

* To eldre søstre Elena (født 1963) og Cristina (født 1965), men den gjeldende grunnloven gir brødre fortrinnsrett til tronen.

* Studerte juss og økonomi i Madrid fra 1987 til 1993 og tok mastergrad i internasjonale relasjoner ved Georgetown University i Washington. Har også militær utdannelse.

* Var OL-deltaker i seiling i Barcelona 1992.

* Felipe ble i mange år kalt «Europas mest ettertraktede ungkar» og ble knyttet til en rekke kvinner, blant dem den norske modellen Eva Sannum.

* I 2004 giftet Felipe seg med den spanske TV-journalisten Letizia Ortiz Rocasolano. Paret har to døtre, Leonor (født 2005) og Sofia (født 2007).

* Ble ved midnatt natt til torsdag kong Felipe VI av Spania, etter at nasjonalforsamlingen har godkjent farens rett til å abdisere.

Madrid var preget av rødgule spanske flagg da kortesjen til den nye kongen Felipe VI kom til nasjonalforsamlingen for edsavleggelsen


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere