RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fellesdusj kan være brudd på menneskerettighetene

Stavanger (NTB): Et krav fra skolen om at elever skal dusje sammen etter gymtimer slik at de må vise seg nakne for hverandre, kan være i strid med menneskerettighetene, mener menneskerettsadvokat.

Pålegg om fellesdusj kan ifølge Njål Høstmælingen, direktør ved International Law and Policy Institute AS, være tvilsomt med tanke på to av bestemmelsene i Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK): artikkel 8 om retten til privatliv og artikkel 9 om religionsfrihet, skriver Stavanger Aftenblad.

- Man kan tenke seg en situasjon der foreldrene protesterer fordi en muslimsk gutt pålegges å dusje naken sammen med klassekameratene. Da kan man ha en sak etter artikkel 9 om religionsfrihet. Spørsmålet blir hvilke plikter myndighetene har til å tilrettelegge for at gutten kan dusje uten å måtte vise seg naken for de andre guttene i klassen, sier Høstmælingen.

- Man kan også tenke seg jenta som ikke vil dusje sammen med klassevenninnene fordi hun er livredd for å bli fotografert og at bildet blir lagt ut på internett. Da har man en sak etter EMK artikkel 8 om retten til privatliv. I en slik sak blir spørsmålet hvor mye myndighetene plikter å gjøre for at elevens privatliv ikke blir lagt ut på internett, sier Høstmælingen.

- Under gitte omstendigheter vil jeg ikke se bort fra at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) ville konkludert med at et slikt pålegg er i strid med Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen (EMK), sier Høstmælingen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere