Gå til sidens hovedinnhold

Felt av gammel kvinnehistorie: Nå reagerer Jenny Klinge kraftig

Tar Myrli i forsvar: – Må ikke bli slik at man må ha hatt sex i misjonærstilling med kun én person for å få høye verv.

Sverre Myrli (Ap) ble ikke stortingspresident. Tvert i mot ble han fjernet fra presidentskapet mot sin egen vilje.

Etter at Eva Kristin Hansen gikk av som stortingspresident, var Myrli, som 4. nestleder i presidentskapet en mulig kandidat til å ta over for toppjobben.

Under prosessen med å velge ny stortingspresident skal han ha blitt konfrontert med et forhold han var i for 24 år siden. Da han var 26 år, og var sammen med en 18-åring i noen måneder. Begge var med i AUF.

Les også: - Vraket fordi han hadde forhold til ung kvinne

– Det var etter min mening et helt vanlig forhold mellom to unge mennesker. Det er også bekreftet av den det gjelder. Det har vært helt ukjent for meg at det skal være problematisk på noen som helst måte, sier han til NRK.

Han mener selv dette ble hentet fram som en del av en maktkamp. På Facebook tas han i forsvar av Jenny Klinge i Senterpartiet.

Les også: Sverre Myrli (Ap) hardt ut mot partiet etter å ha blitt vraket som visepresident: – Uverdig spill

«Jeg mener det er på tide å rope et varsko dersom det stadig blir trukket opp fillesaker som bare tjener ett formål: Å sverte folk og gjøre det umulig for vanlige folk å bli politikere på høyt nivå» skriver hun.

Klinge kaller det en «fillesak» som aldri burde vært trukket fram. Videre spør hun hvorfor menn ansvarliggjøres på en annen måte enn kvinner.

«For det er slik det blir dersom de eneste som blir godkjente for høye verv omtrent må ha hatt sex bare i misjonærstillingen med samme partner hele livet, en som helst skal være på dagen samme alder som seg selv. Jeg giftet meg da jeg var ung med en som var 16 år eldre enn meg. Han var ingen gris og jeg ble ikke lurt» skriver hun.

«Aldersforskjell er i seg selv ingen grunn til å lage oppstyr, selv om ja - maktforhold spiller inn og må tas hensyn til. Men begge kjønn kan og må også ta ansvar for egne lyster og handlinger når vi er over den seksuelle lavalderen. Av en eller annen grunn er ikke det et tema når det gjelder oss kvinner».

Myrli har ikke svart på Nettavisens henvendelse om kommentar til saken.

Fått mye støtte

Klinge sier til Nettavisen at det ikke finnes feilfrie politikere.

– Jeg reagerer ikke bare Myrli-saken. Den er egentlig dråpen som får begeret til å renne over. Det har vært litt for mange saker, og jeg vil ikke vi skal ende opp med for mye moralisering. Det er best for samfunnet vårt hvis vi har mennesker i politikken, og mennesker er feilbarlige.

Responsen på innlegget har stort sett vært positiv, sier hun.

– Det er mye debatt under det jeg skriver, men mange sender også direktemeldinger. Man skal som regel ikke ta politikere i forsvar, men flere sier de er glad for at jeg tar det å være et vanlig menneske i politikken i forsvar.

Les også: Blir stortingspresident: – Kom til Norge med én dollar i lomma

– Også dine kollegaer i politikken?

– Ja, også politikerkolleger. Nåværende og tidligere.

– Har du snakket med Sverre Myrli direkte?

– Nei, jeg bare sendte han en støtteerklæring siden det fremstår som en sak som er voldsomt overdrevet.