RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Felt av norsk dobbeltmoral

Foto: Larsen, Håkon Mosvold (Scanpix)
NHO-president Rieber måtte gå fordi han ikke etterlevde et uforståelig og ulogisk regelverk fra den norske staten.

Marokko har okkupert ¾ av landet og bygget en 270 mil lang mur med store minefelt for å sikre seg kontrollen over det lille landet.

For å understreke alvoret ber norske myndigheter norske bedrifter om ikke å handle med Vest-Sahara. Det er sikkert vel og bra, men det komplett uforståelige er at vi samtidig har en frihandelsavtale med Marokko og ingen anmodning tilnorske turister om å la være å legge igjen kroner hos okkupasjonsmakten.

Det blir som om utlandet skulle boikottet Norge men handlet friskt med Nazi-Tyskland under 2. Verdenskrig. De fleste vil se at handelsrestriksjonene er dobbeltmoralske og ulogiske.

Muligens må en NHO-president følge offisielle norske anmodninger (det er egentlig opp til organisasjonen). Men når Rieber-konsernet først kjøpte fiskeolje fra Vest-Sahara, så fulgte den ene feilen den andre.

Det er nemlig stor usikkerhet om hvilken såkalt landkode man skulle brukt på varer fra Vest-Sahara. Årsaken er at landet internasjonalt ikke finnes, men oppfattes som en koloni under Marokko av FN.

Les også om kampanjen som felte Rieber i denne saken på NA24 .

Handler man fra Vest-Sahara har man implisitt akseptert at landet er en del av Marokko, og følgelig er det riktig å bruke landkoden til Marokko.

Dette har vel å merke ingenting med den påståtte avgiftsunndragelsen å gjøre. Det skulle trolig vært betalt merverdiavgift av importen uansett om den kom fra Marokko eller Vest-Sahara, så sånn sett hadde NHO-presidentens firma et skatteproblem.

Omtreng samtidig med Vest-Sahara-saken kom Seadrills boring utenfor Burma på dagsorden. Også her har norske myndigheter en oppfordring til handelsboikott (den gjør neppe særlig inntrykk på kyprioten og hovedeieren, John Fredriksen).

Andre land med grove brudd på menneskerettighetene, som Kina, handler vi derimot friskt med. Landet har verdensrekord i antall gjennomførte dødsstraffer og Google trakk seg nylig ut av landet i protest mot manglende ytringsfrihet og demokratiske rettigheter. Kina kritiseres også internasjonalt for okkupasjonen av Tibet.

Norge har for øvrig ikke anerkjent Taiwan, men vi handler friskt fra landet. Også dette henger sammen med vårt forhold til enda viktigere Kina.

Den eneste årsaken til at Norge anmoder til boikott av Vest-Sahara men bruker offentlige ressurser på å stimulere til handel med Kina er rene egeninteresser.

Det er greit nok å være dobbeltmoralsk, men det blir litt billig å kritisere næringslivet for at de ikke deltar aktivt i dobbeltmoralen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere