Felte 90 kilos binne

Foto: Kjetil Magne Sørenes (Finnmarken)

En bjørn måtte bøte med livet etter å ha forsynt seg av sau i Neiden.

11.08.10 18:00

Skadefellingslaget i Sør-Varanger rykket ut tirsdag kveld etter at det ble varslet om ferske sauekadavre i Neiden-området. Hunder ble satt på sporet, og fellingslaget fulgte på innover i dalen.

- Etter noen timer kom vi til en saueflokk som var veldig stresset. Og bak saueflokken, oppi en skråning og skjult bak tett kratt, fant vi bjørnen, sier Bjørnar Benum, leder for fellingslaget, til Finnmarken.

Flere skudd

Han forteller at skadefellingslaget måtte løsne flere skudd.

- Før man skyter det første skuddet, er det viktig å være på riktig skuddhold og ha god sikt. Men når første skudd er løsnet, er det greit å skyte flere, sier Benum.

- Vi måtte skyte avlivningsskudd og det som er. Vi driver jo skadefelling, ikke jakt. Det viktigste hensynet er å avlive dyret fort og spare det for unødig lidelse, sier Benum.

Sporenstreks varsling

Fellingslaget hadde stående fellingstillatelse på bjørnen. Fylkesmannen hadde tillatt felling fem dager tidligere, også da som følge av det var funnet sauekadavre etter bjørn på rov i Neiden-området.

Benum forteller at bjørnen som er skutt, mistenkes å ha tatt sau tidligere.

Han berømmer de lokale bøndene i Neiden for at den nå er felt.

- Det er de lokale bøndene som skal æres her. Vi har et utrolig godt samarbeid med dem. De varsler straks de finner nye kadavre og vet å ikke tråkke over sporene. For å felle bjørn er man helt avhengig av ubesudlede, ferske spor, sier Benum.

Binna som er tatt veier om lag 90 kilo og anslås å være mellom to og to og et halvt år gammel.

Les flere nyheter fra Finnmarken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.