*Nettavisen* Nyheter.

Fem bekreftet døde i branninferno, 40 savnet

Foto: HANDOUT (Reuters/NTB scanpix)

07.07.13 21:38

Fem personer er bekreftet døde i branninfernoet i småbyen Lac-Megantic i Canada. Rundt 40 personer er fortsatt savnet, og antall døde vil stige, advarer politiet.

Tallet på savnede er fortsatt usikkert, understreker polititalsmann Michel Brunet.

– Rundt 40 personer regnes som savnet. Det kan være flere, eller det kan være færre, sier han.

Politiet har tidligere vegret seg for å si hvor mange som er savnet, men en kilde i brannvesenet anslo lørdag kveld at tallet lå på rundt 80. Et tog fullt av råolje sporet av midt i sentrum av småbyen i provinsen Quebec, og hele bykjernen ble dekket av ild da flere tankvogner eksploderte.

– Det var minst 50 mennesker i en bar. Det er ingenting igjen av den, sa kilden i brannvesenet til nyhetsbyrået AFP.

«Etter boka»
Alle som bor i en kilometer i omkrets rundt ulykkesstedet, er evakuert fra hjemmene sine i byen, som har 6.000 innbyggere. Søndag brant det fortsatt i flere tankvogner.

Før ulykken sto toget parkert på grunn av et vaktskifte, ifølge visepresident Joseph McGonigle i Maine and Atlantic Railway. Det er fortsatt uklart hvordan det førerløse toget satte seg i bevegelse ned mot byen.

– Vi er ikke sikre på hva som er skjedd, men lokomotivføreren gjorde alt etter boka. Han parkerte toget og ventet på avløsing, sier McGonigle.

Det er uklart hvor mange vogner som sporet av, men 13 av dem var lørdag kveld fjernet intakt fra stedet.

Canadiske transportmyndigheter håper å finne togets ferdskriver, en «svart boks» lik den som finnes om bord i fly.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: François Laplante-delagrave

Mange i området
I en av bygningene som ble slukt av flammene, lå et populært utested. Et øyenvitne sier det var fullt av folk i sentrum da tankvognene eksploderte.

Yannick Gagne, som eier restauranten Musi-Cafe, sier til Radio Canada at det var minst 30 personer i lokalene da han gikk derfra bare minutter før eksplosjonene.

– Jeg så eksplosjonene og sprang ut av huset for å hjelpe. Så fikk jeg en telefon fra mine ansatte i restauranten. Det var fullstendig kaos. De gråt og ropte at det var flammer overalt. Så døde linjen, forteller han.

Yvon Rosa ble øyenvitne til ulykken.

– Jeg har aldri sett et tog komme så fort inn mot sentrum av Lac-Megantic, sier hun til Radio-Canada.

– Jeg så vognene kjøre av sporene. Alt eksploderte. På bare ett minutt var sentrum av byen dekket av flammer.

Vanskelig slukningsarbeid
Ilden var så kraftig at brannmannskapene lenge ikke kunne gå helt inn i ulykkesområdet, og frykten var stor for at flere tankvogner kunne eksplodere.

Hver tank rommer mer enn 100.000 liter råolje. Fire av tankene eksploderte da toget sporet av, og eksplosjonen var så kraftig at flammer ble slynget mer enn 100 meter opp i lufta.

Flere bygninger er fullstendig ødelagt, deriblant Musi-Cafe, et bibliotek og flere butikker.

Øyenvitner forteller at det var fullt av folk i bykjernen da ulykken skjedde rundt klokka 1 lokal tid natt til lørdag. (©NTB)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Mathieu Belanger

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.