*Nettavisen* Nyheter.

Fem flyktninger nekter fortsatt å gå av buss ved asylmottak i Sverige

FÅR IKKE DRATT: Tirsdag formiddag nekter fortsatt fem flyktninger å gå av bussen ved et midlertidig asylmottak i Lima i svenske Dalarna. Skjermdump fra SVT

- Man skulle jo tro at det viktige er å slippe krig.

27.10.15 13:57

Av totalt 50 flyktninger som ble busset til et midlertidig asylmottak i Lima i svenske Dalarna søndag kveld, nektet rundt 30 å forlate bussen da de så hvilke omgivelser de befant seg i.

Argumentet deres var at det er for langt til sykehus og butikker, og at de ikke vil bo i skogen. Kun noen få familier takket umiddelbart ja til tilbudet om en egen hytte.

Svenske myndigheter har likevel ikke rikket seg, og svarer med at asylmottaket i Lima er det de tilbys. Er det ikke godt nok, må de finne seg noe annet selv. Bussjåføren har fått klar beskjed om å ikke snu.

Klikk på bildet for å forstørre.

VIL IKKE: - Vi kan ikke bo her uten butikker og uten leger, sier denne kvinnen i en STV-reportasje. (Foto: SVT.se)


- Skulle tro det viktigste var å slippe krig

Litt etter litt fikk det svenske Migrationsverket overtalt flyktningene til å gå av bussen. Men tirsdag formiddag nekter fortsatt fem personer å gå av.

Det bekrefter Jannice Ringve - som driver hytteutleien - til Nettavisen. Sammen med sin mann driver hun Lima stugby og vandrarhem. For en periode har de leid ut 14 av sine 18 små hytter til svenske myndigheter, for å huse flyktninger.

Hun reagerer på at flyktningene nektet å gå av bussen og bosette seg på den lille plassen.

- Jeg forstår at det må være rart for byfolk å komme hit til denne lille plassen med bare 700 husholdninger, men man skulle jo tro at det viktigste er å komme bort fra krigen, sier hun.

Nærmeste sykehus for Lima er tre mil unna, til butikk er det to kilometer og næmreste skole ligger seks kilometer unna, skriver lokalavisen Dalarna Tidning.

Klikk på bildet for å forstørre.

LANDLIG: En del av flyktningene som kom med buss til Lima, synes det var for langt til nærmeste skole, sykehus og butikk. De nektet først å gå av. Foto: Lima stugby og vandrarhem


- Må jo være bedre enn en gymsal

Ringve forteller om ekstremt dårlig stemning blant flyktningene på stedet.

- Det er ikke akkurat god stemning her. Folk går rundt og klager over at de ikke vil være her, og det er klart det påvirker de som synes det er ok.

Klikk på bildet for å forstørre.

HYTTE: Dette bildet viser hvordan hyttene som nå brukes til å huse flyktninger, ser ut inni. Foto: Lima stugby og vandrarhem

Ringve forstår ikke at det kan være så ille å bo på landet for en periode.

- Det er snakk om et korttidsopphold, og det må jo være bedre forå bo i en egen hytte her, enn i en gymsal sammen med mange andre. Det var kun fire familier som flyttet rett inn i hytta de ble tildelt.

- Det er jo merkelig, spesielt når vi vet at kapasiteten i Sverige er sprengt, og at Migrationsmedverket har panikk, legger hun til.

De 50 flyktningene som har kommet til Lima, ble fraktet fra Stockholms-området, hvor de har oppholdt seg siden de kom til Sverige.

Klikk på bildet for å forstørre.

HYTTE: Dette bildet viser hvordan hyttene som nå brukes til å huse flyktninger, ser ut inni. Foto: Lima stugby og vandrarhem

Annonsebilag