Gå til sidens hovedinnhold

Fem ganger større enn antatt

Utslippene fra den havarerte oljeriggen er fem ganger større enn ventet. Lokalmyndighetene etterlyser krisehjelp.

Hver dag lekker det 5000 fat olje fra den havarerte oljeriggen Deepwater Horizon i Mexicogolfen, som ligger 80 kilometer utenfor den amerikanske delstaten Louisiana.

Dette er fem ganger mer enn først antatt, opplyser Den amerikanske kystvakten, som baserer seg på undersøkelser utført av National Oceanic Atmospheric Administration (NOAA).

- Det er ikke en eksakt vitenskap når en gjør et estimat på oljeutslipp. Men NOAA forteller meg at det er snakk om minst 5000 fat hver dag, sier kontreadmiral Mary Landry, som er ansvarlig for aksjonen, melder BBC.

Les også: Her ligger redningen

Funnet en ny lekkasje
Landry forteller videre at det er funnet en ny lekkasje fra oljebrønnen som ligger på 1525 meters dyp. Dermed er det totalt tre lekkasjer.

Oljeutslippet har resultert i et oljeflak som dekker et område på 74.100 kvadratkilometer. Frykten er at vind og havstrømmer skal drive med seg dette flaket mot fastland.

Guvernør i Louisiana ber nå sentralmyndighetene om krisehjelp.

- Vår viktigste prioritet er å beskytte våre innbyggere og miljøet. Det er ikke nok ressurser til å håndtere ringvirkningene av oljeutslippet ved kysten vår, sier guvernør Bobby Jindal.

Obama informert
President Barack Obama er blitt informert om den nye utviklingen i krisesituasjonen, og har tilbudt at forsvarsdepartementet bistår med oljeoppryddingen.

Onsdag kveld ble det gjennomført en kontrollert brann av en liten del av det enorme oljeflaket.

Katastrofen inntraff i forrige uke da oljeriggen ble rammet av en gasseksplosjon. Elleve oljearbeidere er ennå savnet og antatt omkommet.

Årsaken til ulykken er ennå ukjent, men det er opprettet en etterforskning.

Norske aner
Det er bore selskapet Transocean som eier oljeriggen Deepwater Horizon, og det britiske oljeselskapet BP som driftet riggen.

Transocean ble verdens største riggselskap etter gigantfusjoner der Ross Offshore og Wilrig slo seg sammen med amerikanske Sonat Offshore Drilling.

Selskapet tok da navnet på det norske selskapet, og har fortsatt mange norske ansatte. Transocean er i dag verdens største riggselskap, og store på norsk sokkel.

Deepwater Horizon ble bygget i 2001 ved Hyundai-verftet i Sør-Korea. Riggen er en halvt nedsenkbar, 5.-generasjons dypvannsrigg, som kan bore på havdyp ned til 2.400 meter.

Kommentarer til denne saken