Fem gisler har klart å rømme

I SIKKERHET: Et gissel løper i sikkerhet til politiet som venter utenfor kafeen.

I SIKKERHET: Et gissel løper i sikkerhet til politiet som venter utenfor kafeen. Foto: Rob Griffith (Ap)

Gisseldrama har pågått i over tolv timer. Gjerningsmannen skal ha krevd å få et IS-flagg og en samtale med statsministeren.

15.12.14 14:45

Sydney (NTB-Reuters-AFP): Australsk politi forhandler med mannen som har tatt gisler i en kafé i Sydney. Gjerningsmannen skal ha krevd å få et IS-flagg og en samtale med statsminister Tony Abbott.

Følg liverapporteringen fra gissedramaet i Sydney under

En muslimsk leder i Sydney, Jamal Rifi, sier ifølge Sky News at han vet hvem gisseltakeren er. Han bekrefter også at politiet kjenner identiteten til gisseltakeren.

På nettet skal det sirkulere videoer med opptak der et gissel leser opp gisseltakerens krav.

Det har nå gått over tolv timer etter at den væpnede gisseltakeren tok et titall gisler i en populær kafé i sentrum av Sydney i Australia. Fem av gislene har klart å komme seg ut.

HAR LAGT UT VIDEO: En video som skal vise en av gislene som leser opp gisseltakerens krav i et opptak fra kafeen der dramaet utspiller seg. Foto: Skjermdump (YouTube)

Nyhetskanalen News 7 Australia anslår ved 11-tiden norsk tid at det er rundt ti gisler igjen i kafeen.

Les også: - Ikke lurt å utgi seg for å være fra IS

- Vi gjør alt vi kan for å få til en fredelig løsning på gisselsituasjonen. GIslenes sikkerhet er første prioritet og vi vil ikke gjøre noe som kan sette deres liv og helse i fare, uttalte politidirektør Andrew Scipione og delstatsminister Mike Baird på en pressekonferanse ti timer ut i gisselsituasjonen i Sydney ifølge News 7 Australia.

Politiet vil på dette tidspunktet ikke si noe om antall gisler, hvem gislene er gisseltakerens eventuelle krav.

Baird holdt mandag en telefonkonferanse med en rekke islamske ledere i Australia, som uttrykte sin bekymring for situasjonen og fordømte gisselaksjonen.

Journalist Chris Reason i News 7 Australia, som fra sitt redaksjonslokale kan se inn i kafeen, sier de har observert 15 gisler, kvinner og menn, men ingen barn.

HOLDES SOM GISSEL: En kvinne synes fra vinduet i kafeen i Sydney der en gisseltaker holder flere gisler. Foto: David Gray (Reuters)


- Han har på seg en hvit skjorte og svart caps. Vi har telt rundt 15 gisler inne i kafeen, sier han.

HTML EMBED


TV-bilder viser flere gråtende gisler som står presset opp mot vinduet i kafeen med hendene på ruta.

VÆPNET: Væpnet politi på plass i nærheten av kafeen hvor gisseldramaet utspiller seg. Foto: Saeed Khan (Afp)

Klokka 10 norsk tid kom meldingen om at lyset i kafeen er slått av eller har gått.

Hverken Sjømannskirken i Sydney eller organisasjonen av norske studenter i byen har fått melding om at nordmenn er blant gislene på kaféen i Sydneys finansdistrikt, skriver Aftonposten ifølge NTB.

Tre menn og to kvinner har så langt løpt ut av kafeen.

Visepolitisjef i New South Wales, Catherine Burn, opplyser at politiet har etablert kontakt med gisseltakeren i Lindt Chocolate Café, men hun ville ikke si noe om motivet eller hvordan forhandlingene forløper.

Artikkelen fortsetter under livevinduet:

HTML EMBED
(function(d, s, id) {var js,ijs=d.getElementsByTagName(s)[0];if(d.getElementById(id))return;js=d.createElement(s);js.id=id;js.src="//embed.scribblelive.com/widgets/embed.js";ijs.parentNode.insertBefore(js, ijs);}(document, 'script', 'scrbbl-js'));


Skal ha satt fram krav om IS-flagg

Mannen som har gisler på kaféen i Sydney, har framsatt flere krav, melder australske medier. Blant dem er et IS-flagg og en samtale med statsminister Tony Abbott.

To av de kvinnelige gislene som har klart å komme seg ut, kontaktet flere australske medier med kravene til gisseltakeren, melder blant andre Sky News.

Mannen skal ha plassert to bomber inne i kafeen og to på et annet sted i byen utenfor, ifølge gislene.

Kravene om et IS-flagg og en samtale med Australias statsminister Tony Abbott, skal ha blitt formidlet på sosiale medier gjennom gislene i kafeen.

Politiet sier de er kjent med opplysningene.

Etter hvert som timene er gått, er politiet ikke like sikre på at det er en terroraksjon, og eksperter på CNN sier at uansett dreier det seg ikke om et særlig profesjonelt opplegg, slik man kunne ventet om det et IS-opplegg.

Hun ville ikke si noe om gisseltakerens motiver, men gjorde det klart at første prioritet er sikkerheten til gislene, og at politiet vil ta all den tiden de trenger for en fredelig løsning på situasjonen.

HTML EMBED


Avsperret

Tungt væpnet politi har sperret av det ellers så travle sentrale forretningsstrøket rundt Martin Place der sentralbanken og flere andre banker har sine hovedkontorer, ikke langt fra operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales.

Langt ut på ettermiddagen etter at gisselsituasjonen oppsto, var det flere hundre tungt væpnede politifolk utplassert rundt i området, der gatene bak sperringene var fullstendig øde og forlatt.

Lindt-direktør Steve Loane sa at ti ansatte og rundt 30 kunder kunne befinne seg i kafeen, men Burn sa senere at tallet ikke er så høyt som 30. Politiet opplyste tidlig at det dreide seg om én gisseltaker.

Våpen i bag

Vitner forteller at dramaet startet like før klokka 10 om morgenen da en eller to menn gikk inn i kafeen med tunge vesker.

En kvinne som prøvde å komme inn like etterpå, sier at døra var sperret, og at hun så noen ta et våpen opp av en blå bag mens de innenfor måtte ned på gulvet.

Bilder av kafeen viser to personer, åpenbart gisler, som holder et svart og hvitt flagg som ligner på det som IS bruker, mot vinduet, og en mann med sølvfarget skjegg og svarte og hvite klær i bakgrunnen.

De første vitnene trodde det dreide seg om et vanlig ran før flagget ble tatt fram.

Flagget har den muslimske trosbekjennelsen i arabisk skrift, men er ikke det såkalt offisielle flagget til Den islamske staten.

TV måtte evakuere

Politiet har på Twitter bedt folk holde seg unna området. Buss og tog i området er stanset, og alle bygninger i området er enten evakuert eller avstengt slik at ingen kan gå ut eller komme inn. Men politiet ber folk ellers i Sydney leve som normalt.

Blant dem som måtte evakuere, var hele staben til Australias største TV-kanal, Channel 7, som har lokalene sine rett overfor kafeen, 50 meter bortenfor, og som var vitne til dramaet fra første stund inntil de ble jaget ut av politiet.

Under en pressekonferanse beroliget statsminister Tony Abbott befolkningen og sa at sikkerhetsstyrkene er i stand til å håndtere situasjonen. Han understreket at det er uklart om dramaet er politisk motivert, selv om ting kunne tyde på det.

Fryktet terror

Australia har fryktet en terroraksjon av dette slaget. Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot IS.

Minst 20 av dem som har reist til Syria og Irak, skal ha vendt hjem igjen, og politiet frykter at noen av dem kan være farlige etter å ha fått opplæring i IS og reell kamperfaring.

Tidligere i høst gjennomførte australske sikkerhetsstyrker en større antiterroraksjon som følge av mistanke om at IS-sympatisører hadde planer om å kidnappe tilfeldige australiere og halshogge dem på åpen gate.

Like før mandagens gisselsituasjon ble det meldt at australsk politi hadde arrestert en mann som anklages for å ha bistått IS. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.