*Nettavisen* Nyheter.

Fem grep for bedre søvn

Foto: Thinkstock

Er du trøtt? Disse tipsene vil holde deg i drømmeland gjennom hele natten.

28.03.13 12:15

(SIDE2:) En god natts søvn gjør underverket for både kropp og sjel. Å sørge for å få nok søvn er noe av det viktigste du kan gjøre for helsen din, skriver helsenettstedet Shape.com. For lite søvn fører til at du presterer dårligere, blir i dårligere humør, orker mindre, og kan dessuten senke forbrenningen.

I dagens hektiske samfunn er det desverre ikke alltid så lett å få de åtte timene. Vi er omgitt av ting som gjør at vi får mindre søvn enn vi trenger, og søvnen blir dessuten lett forstyrret. Kvalitet er like viktig som kvantitet når det gjelder søvn.

Rådene under vil hjelpe deg å bli i drømmeland gjennom hele natten.

LES OGSÅ:

Farlig å sove for lite

Du kan ikke ta igjen søvn

Slik bedrer du søvnkvaliteten:

1. Ikke drikk alkohol før sengetid - vin er ikke sovemedisin

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Å ta seg et glass vin om kvelden er et triks mange sverger til for å bli mer søvnige. Dette kan riktignok hjelpe deg å sovne, men kvaliteten på søvnen blir dårligere, fordi alkoholen forstyrrer søvnrytmen. Dette kan føre til at våkner mye, spesielt i andre halvdel av natten.

2. Ikke tren sent om kvelden

Det er mange grunnen til å drive med fysisk aktivitet,

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

og det kan også hjelpe deg å sove bedre. Trening setter imidlertid i gang mange prosesser i kroppen, og det tar tid å roe seg ned igjen. Derfor bør du ikke trene senere enn tre-fire timer før du legger deg.

3. Ikke spis store måltider før du legger deg

Du bør unngå å spise noe minst to timer før leggetid, spesielt karbohydrater. Kroppen har et apetittstimulerende hormon (ghrelin), og nivået av dette er høyest før måltider, og lavest etter at du har spist, særlig lavt når du har spist karbohydrater.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Et høyt hormonnivå gjør imidlertid at du lettere faller inn i dyp søvn.

Mer kjent og like riktig er det at kroppen får mye å jobbe med etter et stort måltid, og at det derfor vil være vanskeligere å sovne.

4. Hold facebook utenfor sengen!

I dag er det ikke uvanlig å ta med seg både laptopen, nettbrettet, og smarttelefonen til sengs.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Vi sjekker sosiale medier, sender meldinger, leser nettaviser og ser på TV-serier.

Dette fører ikke bare til at vi får mindre søvn enn vi trenger, men det forstyrrer også søvnkvaliteten. Forskning viser at det kunstige lyset senker produksjonen av det søvnfremmende hormonet melatonin. Det har også blitt påvist at å sende sms i senga kan gjøre deg engstelig. Så utsett statusoppdateringen til neste morgen!

SE OGSÅ: Stadig flere sliter med nattesøvnen: Mobilen ødelegger unges søvn

5. Lag et hellig mørkerom

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Thinkstock

Det heter soverom av en grunn. Så sørg for at dette rommet innredes nettopp med tanke på at du skal sove godt. Fjern alle forstyrrende elementer, og steng ute så mye lyd og lys som mulig. Bare litt lys kan forstyrre søvnen din, til og med lyset fra en digital vekkerklokke. Har du ikke lysblokkerende rullgardin, kan du bruke en sovemaske. Temperaturen bør også være på et behagelig nivå, helst mellom 12 og 24 grader.

Se også:

Vil du ha mer Side2-stoff? Besøk forsiden!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag