Gå til sidens hovedinnhold

Fem nynazister tiltalt for åtte drap

Forspillet til Tysklands største nynazistsak har vært preget av rot, krangel og avsløringer av svikt i etterforskningen.

Mandag møter 38 år gamle Beate Zschäpe og fire andre for retten i sørtyske München. Zschäpe er den hovedtiltalte i saken som gjelder drap på åtte tyrkiskættede tyskere, en gresk innvandrer og en tysk politikvinne i årene fra 2000 til 2007.

Zschäpe har vært taus siden hun frivillig meldte seg for politiet i 2011. Hun har rett til å tie også under rettssaken, men det er ventet at aktoratet vil legge sterkt press på henne for å få henne til å snakke.

Sjokk

Politiet og mediene trodde lenge at det var utenlandske kriminelle som sto bak drapene og flere bombeaksjoner og væpnede ran. Det kom derfor som et sjokk da det ble avslørt at forbrytelsene var begått av unge, hjemmeavlede rasister.

Beate Zschäpe tilhørte den nynazistisk gruppen Nasjonalsosialistisk undergrunn (NSU), som holdt til i byen Zwickau øst i Tyskland. To mannlige medlemmer av gruppen, Uwe Borchardt og Uwe Mundlos, begikk selvmord i 2011 for å unngå å bli tatt av politiet.

Tysklands statsminister Angela Merkel har stemplet NSUs herjinger som en skam for landet. Hun har offentlig bedt om unnskyldning for at enkelte av ofrenes slektninger ble trukket inn som mistenkte i saken.

Forklaring

– Vår familie ser fram til rettssaken som det siste og største forsøket på å gi en fullstendig forklaring på hva som skjedde, sier Semya Simsek.

Hennes far, den tyrkiskfødte blomsterselgeren Enver Simsek, ble det første drapsofferet for NSU.

NSU-saken har vakt sterk oppsikt i Tyrkia, men domstolen i München ville opprinnelig ikke love tyrkiske journalister plass. En høyere domstol har senere gitt ordre om at utenlandske medier skal sikres plass i rettssalen.

Fire tyrkiske journalister får nå dekke rettssaken, som ventes å vare til et godt stykke inn i 2014. Men mange ledende tyske aviser slipper ikke til, fordi resten av medieplassene ble fordelt etter et lotteri der flere regionsaviser og damebladet Brigitte var blant vinnerne. (©NTB)

Kommentarer til denne saken