RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TERROR I KENYA: Minst 148 studenter ble drept. Flere er kritisk skadd.
TERROR I KENYA: Minst 148 studenter ble drept. Flere er kritisk skadd. Foto: Str (Reuters)

Fem pågrepet etter terrorangrepet i Kenya

Sist oppdatert:
Fem personer er pågrepet i forbindelse med terrorangrepet mot en høyskole i Garissa, ifølge Kenyas innenriksminister. Minst 148 mennesker ble drept i angrepet.

Over 100 personer er såret, og for flere av dem er tilstanden kritisk. 143 studenter og fem sikkerhetsfolk ble drept.

Fortsatt er mange studenter og ansatte savnet, og antallet døde kan derfor stige betraktelig. Daily Nation, Kenyas største avis, siterer kilder på at dødstallet vil bli mye høyere etter hvert som bygningene blir gjennomsøkt.

Oversikt lørdag

Innenriksminister Joseph Nkaissery sier til den kenyanske TV-stasjonen NTV at det i løpet av lørdagen vil bli klart om alle som befant seg på høyskolen, er gjort rede for, skriver CNN.

Med sprengstoff festet til kroppen stormet terroristene høyskolen Garissa University College, som ligger omtrent 200 kilometer fra grensen til Somalia.

Angriperne kastet granater og skjøt mot studentene. Først drepte de alle de kom over, men senere lot de noen muslimske studenter gå mens de spesielt angrep de kristne studentene, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Belønning

Den ytterliggående somaliske islamistgruppen al-Shabaab sier den sto bak angrepet. Sikkerhetsstyrkene fikk først kontroll over situasjonen etter 16 timer.

Kenya har lovet en belønning på omtrent 1,5 millioner kroner for opplysninger som kan føre til at Mohamed Dulyadayn, mannen som mistenkes for å være hjernen bak angrepet, blir pågrepet.

I Kenya har sinnene kokt over blant noen etter at det ble kjent at det allerede forrige uke ble advart om et mulig angrep.

Truer med angrep

Al-Shabaab truet fredag med nye angrep som hevn for at Kenya deltar i den 20.000 mann sterke AU-styrken som hjelper somaliske myndigheter i kampen mot islamistene.

– Det vil ikke finnes et trygt sted i Kenya så lenge kenyanske soldater er i Somalia. Dere vil se flere blodige angrep, sa talsmann Sheikh Ali Mohamud Rage til radiokanalen Andalus fredag.

Aldri tidligere har et angrep i regi av al-Shabaab i Kenya krevd så mange liv.

I september 2013 stormet flere gjerningsmenn kjøpesenteret Westgate i hovedstaden Nairobi. Tre dager senere kollapset taket da kenyanske styrker forsøkte å gjennomføre en redningsaksjon. Minst 68 mennesker mistet livet.

Obama kondolerte

USAs president Barack Obama har ringt sin kenyanske kollega Uhuru Kenyatta for å kondolere etter angrepet mot høyskolen, skriver Reuters.

– Ord strekker ikke til for å fordømme terrorugjerningene som skjedde på Garissa University College, der uskyldige menn og kvinner ble brutalt massakrert, sier Obama i en uttalelse sent fredag.

– Vi vil stå hånd i hånd med kenyanske myndigheter og det kenyanske folk i kampen mot terrorisme, heter det videre.

Obama fastholder at han skal gjennomføre et planlagt besøk til Kenya i sommer. Obamas far var kenyansk, og presidenten har flere ganger besøkt landet, sist da han var senator i 2006. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere