RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Reuters / NTB scanpix)

Fem personer mistet livet i bilbrann

Sist oppdatert:
Uvisst om bilbrann i Beijing var terrorforsøk.

Beijing (NTB-Reuters-AFP): Kinesisk politi har innledet en stor sikkerhetsoperasjon etter at en bil kjørte inn blant fotgjengere på Den himmelske freds plass i Beijing og deretter tok fyr.

Fem personer mistet livet, i tidlige meldinger het det at tre av dem satt i bilen. I tillegg skal 38 personer være skadd, ifølge det offisielle kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Se flere bilder nederst i saken.

En utenlandsk turist som ber om ikke å bli navngitt, sier hun hørte en eksplosjon før bilen begynte å brenne.

På spørsmål om myndighetene tror hendelsen kan ha vært en terrorhandling, sier det kinesiske utenriksdepartementets talskvinne Hua Chunying at hun ikke kjenner detaljene i saken og derfor ikke vil kommentere den.

Tømte plassen
Politiet sier at «mange» ble skadd, mens det offisielle, partikontrollerte nyhetsbyrået Xinhua skriver at elleve personer, turister og politifolk, er skadd og brakt til sykehus.

Gaten som går forbi Den forbudte by var stengt i en kort periode, og størsteparten av Tiananmen-plassen ble evakuert. T-banestasjoner ved plassen ble stengt og store skjermer satt opp rundt den utbrente bilen for å hindre innsyn.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Over 120 tibetanere har de siste fire årene brent seg selv til døde i protest mot Kinas styre i Tibet, men det er ikke kommet noen meldinger om at personene i bilen skal ha vært tibetanere.

Bilder slettet
Fotografier lagt ut på sosiale medier viser den brennende bilen og en svart røyksky stige mot himmelen.

Mange av bildene ble imidlertid slettet rett etter at de ble lagt ut. To journalister fra nyhetsbyrået AFP ble pågrepet av politiet som slettet alle bilder de hadde tatt på stedet.

Mao-portrett
Politiet opplyser at bilen kjørte inn på fortauet på nordsiden av den enorme plassen, rett foran hovedinngangen til Den forbudte by, en av Kinas største turistattraksjoner, og rett under det berømte portrettet av Folkerepublikkens første leder, Mao Zedong.

Bilen skal ha vært av SUV-typen. Den kjørte gjennom sperringene som skal hindre biler i å komme inn på fortauet og tok fyr. Changan-avenyen som bilen kjørte av fra, er en gate med flere filer i hver kjøreretning.

Symbolsk
Tiananmen-plassen, også kjent som Den himmelske freds plass, er et symbol for Kinas elite og alltid under tett politiovervåking. Det skyldes både plassens nærhet til området der Kinas politiske ledere bor og arbeider, og at stedet ofte er blitt brukt av demonstranter og folk som har ønsket å protestere.

Plassen var i sentrum for protestbevegelsen som ble knust av myndighetene i juni 1989, da myndighetene satte hæren inn. Siden da har den vært under streng bevoktning.

Folkets store hall, der de store, offisielle møtene holdes, og mausoleet med det balsamerte liket av Mao Zedong, ligger også på Tiananmen. (©NTB)

SE BILDESERIE: Brennende bil på Den himmelske freds plass.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere