RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fem våte seiledrømmer

Her er boka for deg som drømmer om – eller planlegger! - å seile jorden rundt.

«Havseilere – norske båter på langtur» er fem beretninger fra de syv hav.

Her møter vi en rekke forskjellige seilere – fra Olve på ni uker, til bikkja Delphi på fire og skipsingeniøren Jan Fredrik (60) som fortsatt er ute på langtur.

Boka beskriver livet om bord på fem forskjellige båter som ikke har noe annet til felles enn at de har seil og befinner seg i fremmede farvann.

Olve, som altså bare var ni uker gammel da han la ut på langtur, var 2. lettmatros og vekkerklokke om bord på «Marialene». Resten av besetningen besto av pappa Steinar, mamma Guro og storebror Håkon (4).

Drøbak-familien realiserte drømmen og seilte jorden rundt. Gjennom tre år seilte de 34.000 nautiske mil og besøkte til sammen 40 land.

Bikkja på dekk
Hunden Delphi var mannskap på «Havhest», en Fantasi 37 som i 13 måneder seilte fra Oslo til Italia og tilbake igjen. Også her var det familien på tur.

Jan Fredrik er skipper på «Necessity», en 39 fots Hallberg-Rassy som la ut i 2005 og fortsatt ikke er hjemme!

I tillegg får vi lese om livet om bord på den hjemmelagde (!) treseileren «Origo».

Leseren får også et innblikk i hodene på psykologsamboerne Morten og Lena som bestemte seg for å seile jorden rundt da de satt i Arendal og spiste reker. Fem år senere kastet de loss med «Solid» på 33 fot.

Andre brukte lengre tid før drøm ble virkelighet: Solfrid Surland på «Havhest» var 24 år da hun bestemte seg for å ta et friår og seile. 18 år senere gjorde hun det!

Og det er først og fremst det «Havseilere – norske båter på langtur» forteller: At seilerdrømmen er for alle.

- Hadde ingen penger
Historien om selvbygde Origo er et godt eksempel. Les bare hva reder og skipper Jan Bording skriver i boka:

«Vi hadde ingen penger, ingen båt, vi hadde aldri vært om bord i en seilbåt, men vi bestemte der og da at vi skulle reise.»

Og videre:

«Det første vi gjorde, var å fortelle det til alle, slik at det skulle bli flaut å bakke ut, og så begynte vi byggingen, for vi hadde jo ikke råd til å kjøpe båt.»

Etter seks år var båten på vannet. Ytterligere to år senere hadde Jan og kona lært å seile, og nå solgte de huset. Resten av historien er et sant eventyr som strekker seg over de syv hav – og som inkluderer hele familien, mor, far og syv barn!

Håpløse kart
«Havseilere – norske båter på langtur» er basert på loggbøkene, dagbøkene og nettsidene som ble oppdatert om bord på båtene.

Det innebærer at språket og innlevelsen i fortellingene varierer veldig. Bokens redaktører, Øyvind Asbjørnsen og Bent Hvale, har gjort en god jobb med å velge ute både spennende, varierte og overraskende utdrag fra båtenes egne beretninger.

Men i korrekturen har det gått vel fort, og flere tastefeil ødelegger litt av leseropplevelsen. Ekstra ille blir det når én av få nettadresser – hjemmesiden til båten «Necessity» – er stavet feil.

Bildene i boka er spennende, men de kunne med fordel vært behandlet av en proff før de kom på trykk. Også på minussiden er de hjelpeløst amatørmessige kartene som ikke har noe i en glanset bok å gjøre.

Det beste som kan sies om kartene, er at de nesten viser hvor de aktuelle båtene har seilt...

Spennende historier
Men verken dårlige kart eller kjedelige skrivefeil overskygger alle de spennende historiene i boka!

Her kan vi lese om «langturtidsklemma», masten som ramlet ned og knuste redningsflåten og solcellepanelet – langt fra land, «The Norwegian Convoy» som seilte mellom skumle pirater utenfor Afrika, skipperen som fikk brokk og måtte på Volvat, og ikke minst om møter med spennende folk og kulturer langs fastlandets yttergrenser.

Boken gir også en rekke tips til fremtidige langturseilere.

God tur!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere