*Nettavisen* Nyheter.

Femåring bedre etter E.coli-smitte

Foto: helse bergen

En fem år gammel gutt fra bergensområdet er på bedringens vei, etter å ha vært smittet av E.coli-bakterien. I alt seks barn er smittet av den farlige tarmbakterien.

22.02.06 14:26

Barneklinikken ved Haukeland universitetssykehus er forberedt dersom den dødelige E. coli-bakterien kommer hit.

- Ja det er klart vi er. Vi vet at det skjer på Østlandet og at det ikke er umulig at bakterien også kommer hit. Vi trenger ikke øke beredskapen rundt dette, men har vissheten om den i hodet, sier seksjonsoverlege Damien Brackman ved barneklinikken på Haukeland til iBergen.no.

På bedringens vei
I dag ble det kjent at i alt seks barn er smittet av denne tarmbakterien som ifølge Folkehelseinstituttet er mellom tre og fem prosent dødelig dersom den utvikler seg til hemolytisk-uremisk syndrom (HUS), en alvorlig diarésykdom med nyresvikt.

To av de seks er fra Vestlandet, hvorav en fra Sogn og fjordane, mens den andre er en gutt i femårsalderen fra bergensdistriktet.

- Hva kan du si om tilstanden til disse to?

- De er hjemme, og de er på vei til å bli helt friske, forteller Brackman.

Seksjonsoverlegen forklarer at selv om bakterien kan føre til dramatikk hos mange pasienter, vil det for de fleste ende bra.

Kontrollerer friske barn
Ved Folkehelseinstituttet jobbes det på spreng for å finne ut av smittekilden for E. coli-bakterien. Dette kan være problematisk da tre av barna som ble smittet er fra Oppland, en fra Hedmark, en fra Hordaland og en fra Sogn og Fjordane.

- Det er forholdsvis naturlig å tenke at det kan være ett næringsmiddel som er vidt distribuert. Spesielt siden disse barna ikke har noe felles treffpunkt ut i fra den geografiske spredningen, forklarer overlege ved avdeling for Infeksjonsovervåkning hos Folkehelseinstituttet, Øistein Løvoll, til iBergen.no.

Løvoll forklarer at instituttet nå jobber fra tre forskjellige fronter. Først og fremst ved å innhente prøver på laboratorier. Dernest vil matvarer bli analysert av Mattilsynet. Og til sist vil en spørreundersøkelse av friske barn i en kontrollgruppe bli gjennomført.

- Dette gjør vi for å sammenligne om det er noen faktorer som skiller de som er syke fra de som er friske. Det er klart at det er veldig små tall når det bare er seks som er syke, forklarer han.

Folkehelseinstituttet har utarbeidet noen forebyggende tiltak som kan hjelpe i å forhindre smitte, disse finner du her .

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag