RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
REDDET SØNNEN: Med nyren fra far Tom Eddie har hans fem år gamle sønn fått et nytt liv.
REDDET SØNNEN: Med nyren fra far Tom Eddie har hans fem år gamle sønn fått et nytt liv. Foto: Privat

Femåring reddet av pappa

Sist oppdatert:
Fikk ny nyre av sin egen far.

Torsdag ble bergenser Tom Eddie trillet inn på operasjonsbordet på Rikshospitalet for å gi en nyre til den fem år gamle sønnen sin. Tankene var mange. Ville den lille kroppen akseptere nyren hans? Ville det gå bra?

Å se guttungen etter operasjonen beskriver han derfor som helt fantastisk.

- De kom inn på rommet mitt med ham, og han lå ved siden av meg og holdt meg i hendene. Vi kunne jo ikke klemme for vi var koblet til så mange ledninger. Det er helt klart det mest rørende øyeblikket i livet mitt, forteller faren til Nettavisen. 

Les også: Da Kjell Robertsen døde, reddet han fire liv

Syk hele livet

Femåringen har vært syk hele livet. Han er født med en sykdom som har ført til nyresvikt. Foreldrene har hele tiden visst at gutten på et tidspunkt i livet måtte ha en ny nyre for å kunne leve videre. Donoren de landet på var pappa Tom Eddie.

- Han kan kanskje leve så lenge som 40 år med min nyre i kroppen. Neste gang han skal trenge en nyre er det mor som er donor for ham, sier han.

Tom Eddie forteller at han fikk komplikasjoner med indre blødninger etter operasjonen, og måtte derfor opereres på nytt. Nå regner han med å være ute av sykehuset om en og en halv uke. Sønnen må derimot regne med å være på Rikshospitalet i mellom tre til fire uker, før han og moren overføres til pasienthotellet.

- Etter at jeg la ut et bilde av meg og sønnen min på Facebook, har jeg fått 500 likes på bildet. Så jeg kjenner kjæligheten, sier han.

Les også: Organdonasjon: - Gi hjertet ditt på valentinsdagen

- Det mest naturlige

Tom Eddie ser det som en ære å være den som kan gi sønnen et nytt liv.

- For meg var det det mest naturlige å gjøre som far, at jeg kan gi han muligheten til å fortsette livet sitt. Jeg er jo den beste matchen siden jeg er faren hans, sier han til Nettavisen. Som nær slektning er det større sannsynlighet for nyren vil være kompatibel.

Nå forteller Tom Eddie at legene har gitt beskjed om at nyren fungerer som den skal i sønnens kropp. 

- Vi er ikke over den verste kneika ennå. Nå handler det om at han skal hvile og få ro, og medisiner. Jeg får se han et par ganger om dagen. Da kommer de inn på rommet og så leser vi i «SVK» av Roald Dahl, forteller han. 

Les også: Takker en fremmed for et nytt liv

Samtidig som behovet for organtransplantasjon øker, synker antall donorer. I 2011 steg antall norske donorer fra 102 til 127, og andelen pårørende som sa nei til organdonasjon var lavere enn noensinne. Nå er tallene på vei ned igjen, uttalte Stiftelsen Organdonasjon til Stavanger Aftenblad i sommer. Ved utgangen av 2013 stod 365 pasienter i Norge på venteliste for å få nye organer.

Nå håper Tom Eddie at også andre gir organdonasjon en ekstra tanke, og at de melder seg som donor.

- Det er så viktig! Det er så mange, mange menneskeliv som blir reddet fordi noen er uselviske og bestemmer at andre kan få leve videre med deres organ når de dør. Det er viktig at folk tenker gjennom det, sier han. 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere