Nye Halden fengsel skapte stor interesse da det åpnet tidligere i år, og debatten gikk lokalt så vel som nasjonalt om den høye standarden i det nye «luksusfengselet».

Nå har debatten spredd seg langt utover Norges grenser. Det anerkjente Time Magazine, som kommer på trykk 10. mai, har en lang reportasje fra fengselet. I tillegg har bloggere over hele verden har trukket fram det norske fengselet.

Les også: Her er det nye «luksusfengselet»

Les også: - Standarden er altfor god

- Verdens mest humane fengsel
Time Magazine kaller nye Halden fengsel for «verdens mest humane fengsel» og trekker fram den høye standarden på fellesrommene, at hver innsatt har en liten flatskjerm og et lite kjøleskap på rommet, at det er egne stier for jogging inne på fengselsområdet og det lille huset hvor innsatte kan ha besøk av familien mens de soner. I tillegg skryter Time-journalisten av hygienen og lukten i fengselet.

- I motsetning til i mange amerikanske fengsler, er ikke luften fylt av svette- og urinlukt. I stedet lukter det av appelsinsorbet fra kjøkkenet, der innsatte tar kokkekurs, skriver Time Magazine.

Se bilder fra Halden fengsel her

- Dette er ikke uvanlig
Bladet har blant annet snakket med fengselsdirektør Are Høidal, som sier at dette slett ikke er uvanlig i norske fengsler.

- I det norske fengselsvesenet er det fokus på menneskerettigheter og respekt. Vi ser ikke på dette som uvanlig, sier Høidal.

Han understreker at mange av de innsatte er i dårlig forfatning når de kommer til fengselet.

- Vi ønsker å bygge dem opp, gi dem selvtillit gjennom utdanning og arbeid, slik at de forlater fengselet som bedre mennesker, sier Høidal.

Time trekker også fram at vaktene ikke bærer våpen, og at det er like mange kvinnelige som mannlige vakter.

- Usannsynlig luksus
Men det er ikke bare Time Magazine som har fått med seg Norges nye «luksusfengsel». Bloggere verden over har kastet seg over bildene fra fengselet, og virker samstemte i at de godt kunne tenkt seg et opphold bak murene.

- Kunne du tenke deg å komme deg vekk fra hverdagens stress og mas de neste fem til ti årene? Da er Norges nye Halden fengsel / spa tingen for deg, skriver forfatteren av bloggen Damn Cool Pics.

Under tittelen «Norges usannsynlig luksuriøse Halden fengsel» beskrives fengselet som lekkert og ultramoderne, og standarden som langt bedre enn på et gjennomsnittlig college.

Og «Damn Cool Pics» er ikke alene. Allerede etter tyvåpningen av fengselet i mars i år, var flere amerikanske blogger på banen.

- Skal du bli kriminell? Bli det i Norge!
«Om jeg noen gang blir sendt i fengsel, håper jeg det blir i Halden fengsel», skrev den amerikanske bloggen Gizmodo og understreket at fengselet er utrolig moderne.

Fast Company anbefaler i sin blogg alle potensielle kriminelle om å bli det i Norge.

- Hvis du har tenkt til å begå en forbrytelse, bør du gjøre det i Norge! De skal nemlig åpne Halden fengsel, verdens kanskje mest ekstravagante fengsel, skriver Fast Company.

Bloggen Luxury Launches slår fast at det ikke lenger er flaut å måtte i fengsel.

- Å måtte i fengsel var tidligere kanskje noe av det mest skamfulle man kunne oppleve, men sånn er det ikke lenger, skriver luksusbloggen og kaster seg med på lovprisingen av den høye standarden.

Les også:«Jeg skal bli kriminell når jeg blir gammel»

Halden fengsel har plass til mer enn 250 innsatte, og ble formelt åpnet av kong Harald 8. april. Fengselet har kostet 1,3 milliarder kroner å bygge, og hver innsatt har en 12 kvadratmeter stor celle med et 2 kvadratmeter stort flislagt bad. Veggene i fengselet skal utsmykkes for 6,1 millioner kroner.

I tillegg byr fengselet på skolegang med mulighet for å ta fagbrev og gode aktivitetsmuligheter både ute og inne. Blant tilbudene er treningsrom, gymsal, flere typer verksteder, bibliotek, lydstudio og laboratorium.

Fengselet består av en varetektsblokk, et aktivitetsbygg, et kulturhus, et besøkshus for innsatte med foreldreansvar og flere avdelinger for innsatte på soning. Hver avdeling består av 10-12 celler og et stort fellesareal med koselig kjøkken og stuekrok med TV.

Halden Fengsel er bygd på en 300 mål stor tomt på Torpum i Halden. Den totale bygningsmassen er 27.500 kvadratmeter, og de drøyt 250 innsatte skal voktes av rundt 350 ansatte.

2940